Hrvatska: Predsednik Milanović učestvovao u trilateralnom sastanku u Beču

Hrvatska: Predsednik Milanović učestvovao u trilateralnom sastanku u Beču

Predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi u Beču, u radnoj poseti Republici Austriji, gde učestvuje u trilateralnom sastanku šefova država Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Hrvatske.

Tokom sastanka predsednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena, predsednika Republike Slovenije Boruta Pahora i predsednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u kompleksu Hofburg u centru Beča, glavna tema bila je Evropa nakon pandemije koronavirusa.

“Korona je došla i proći će, ali problemi koje Zemlja ima, dakle globus, s promenom klime, kao i oni koje Hrvatska, ako ne budemo radili svi zajedno, može imati kao zemlja koja se oslanja na turizam, su toliki da o tome nikada ni jednog trenutka ne smemo prestati razmišljati i koliko je god moguće raditi,” izjavio je Milanović.

“Ovi prijateljski sastanci su važni. Mi smo dobri susedi, upućeni jedni na druge, usko povezani, naše su privrede isprepletena. Imamo identične interese u ekonomiji, turizmu,” rekao je Van der Bellen nakon sastanka. Naglasio je da su svi zainteresovani za to da granice budu što otvorenije, uvek uzimajući u obzir epidemiološku situaciju. Rekao je da se ne sme zanemariti i problem klimatske krize.

Pahor je rekao da je bitno pridržavati se epidemioloških mera, kako bismo doprineli tome da granice ostanu otvorene.

Milanović je rekao da ništa ne može nadoknaditi lični kontakt. “Bez obzira na ono što smo prošli i što nas čeka, život ide dalje. Naši su razgovori bili izuzetno sadržajni,” rekao je istakavši zelene politike i ekologiju. “Po tom pitanju moramo postavljati visoke ciljeve. Zalagat ću se za to u Hrvatskoj”. Pozvao je austrijske turiste u Hrvatsku rekavši da je zemlja bezbedna.

“Ovo je sjajan format, ovo su bliske države, ovo je društvo u kojem nešto konstruktivno možemo napraviti i otvoreno razgovarati o problemima koje stoje pred svetom, Evropom nakon Covid-19. Ima razloga za oprez, ali moramo nastaviti živeti normalno koliko je to moguće,” rekao je Milanović.

Tokom sastanka važan naglasak stavljen je i na buduće privredne odnose i na turistički sektor koji je u sve tri zemlje zbog pandemije snažno pogođen.

Tokom boravka u Beču, predsednik Milanović održaće i bilateralni sastanak sa predsednikom Austrije Van der Bellenom tokom kojeg bi trebao prihvatiti Inicijativu za veće ambicije u području klimatskih promena, koju njegov austrijski domaćin snažno zagovara.