Hrvatska: Predsednik Milanović želi opozvati hrvatskog ambasadora u Beogradu Hidajeta Biščevića

Hrvatska: Predsednik Milanović želi opozvati hrvatskog ambasadora u Beogradu Hidajeta Biščevića

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je da će opozvati ambasadora Hrvatske u Beogradu Hidajeta Biščevića nakon što je lider etničkih Hrvata Tomislav Žigmanov kritikovao ovog diplomatu zbog rada protiv Hrvata u Srbiji.

Ali, njegovoj želji suprotstavio se ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman i sada je očito da će Hrvatska imati još jedan problem u političkom životu.

Problem se pojavio kada su mediji izvestili da ambasador Biščević nije reagovao na događaje u kojima su etnički Hrvati dobijali pretnje smrću, kao i da nije ni telefonirao tim članovima koji su dobijali pretnje da bi im izrazio podršku i saosećanje.

Žigmanov, koji je lider Demokratske stranke Hrvata u Vojvodini (DSHV), nedavno je izjavio da je hrvatski ambasador reagovao „mlako” na pokušaje srpskih vlasti u Subotici da uvede bunjevački narodni jezik kao službeni jezik u tom gradu. Dodao je da je ambasador bio u kontaktu sa ljudima koje je Žigmanov opisao kao osobe „koje aktivno rade na destabilizaciji zajednice (etničkih Hrvata)“.

Sve to podstaklo je predsednika Milanovića da kaže da ne zna čiju politiku Biščević „tamo vodi“.

“Ne mogu da znam da li su svi ti izveštaji tačni i pozvaću ga nazad u Zagreb na konsultacije”, rekao je Milanović u obraćanju.

Reagujući na izjave Milanovića, ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da hrvatski ambasador Hidajet Biščević uživa podršku hrvatske Vlade.

Kaže da su za ocenu rada hrvatskih diplomata zadužene isključivo hrvatske institucije.

Ministar je rekao da je status hrvatske zajednice u Srbiji jedan od Biščevićevih prioriteta.

“Medijske spekulacije i takve izjave u medijima o hrvatskim diplomatama nisu najbolji način komunikacije. Hrvatska diplomatija to ne zaslužuje, a osim toga, ovo bi mogao biti i posredni pokušaj spolja da utiče na političke odnose u Hrvatskoj”, rekao je ministar koji u sredu putuje u Suboticu.

Takođe je rekao da je neprimereno širiti izveštaje protiv Biščevića nakon nedavnog incidenta u kojem je hrvatska zastava uklonjena sa rezidencije hrvatskog ambasadora u Beogradu.

Ministar Grlić Radman odbacio je i Milanovićeve tvrdnje da je upravo on imenovao Biščevića na ambasadorsko mesto rekavši da ga je za diplomatske zadatke prvi put zaposlio 1991. godine prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman i od tada je funkcioner u ministarstvo spoljnih poslova.