Hrvatska: Preduzetnici protestuju u Zagrebu

Hrvatska: Preduzetnici protestuju u Zagrebu

U Hrvatskoj je danas počeo prvi protest preduzetnika koji trae da im se obrati premijer Andrej Plenković.

Prva grupa od 40 demonstranata  okupila se na Markovom trgu oko 13 časova u četvrtak, u organizaciji udruženja Glas poduzetnika. Kako je rekao predsednik uduženja Hrvoje Bujas, reč je o prvom protestu preduzetnika u Hrvatskoj u proteklih 30 godina jer oni više ne mogu ćutati.

“Država nam je onemogućila da radimo i zbog toga od nje očekujemo da nam finansijski pomogne. Ne možemo čekati dva meseca do formiranja novog Sabora i Vlade nego već iduće sedmice od ministara turizma, finansija i saobraćaja očekujemo konkretne odgovore koliko će novca za Hrvatsku biti namenjeno od 500 milijardi evra koliko je EU predvidela za pomoć preduzetnicima pogođenim koronakrizom,” poručio je Bujas.

Naglasio je da su posebno pogođeni sektori poput turističkih agencija i prevoza turista kojima je promet pao i za 100 posto kao i event industrija čiji su predstavnici takođe na Markovom trgu.

Protest prolazi mirno, a učesnici se izmenjuju u grupama od 40, kako nalažu epidemiološke mjere.

Iz cele Hrvatske u Zagreb je, kažu u udruženju Glas poduzetnika, došlo 30-ak autobusa i kombija, a očekuje se da će u protestu ukupno učestvovati između 600 i 800 ljudi – preduzetnika i aktivista, ali i građana koji im se za sada u manjem broju spontano pridružuju.