Hrvatska: Premijer će ponovo biti testiran

Hrvatska: Premijer će ponovo biti testiran

Portparol hrvatske Vlade Marko Milić u utorak je potvrdio da će se premijer Andrej Plenković testirati na koronavirus jer je juče bio na sastanku s ministarkom Blaženkom Divjak kojoj je danas određena mera samoizolacije, javljaju hrvatski mediji.

“Kao i u svim pitanjima dosad oko postupanja u vezi sa širenjem koronavirusa, merodavno će biti mišljenje epidemiologa i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Verujemo struci i nemamo razloga da dovodimo u sumnju njihovu procenu”, rekao je Milić.

Premijer Plenković juče je predsedavao šestom sednicom Nacionalnog veća za uvođenje evra kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Na tom sastanku učestvovala je i ministarka Blaženka Divjak, koja je danas u konzultacijama s epidemiolozima dobila uputstvo o samoizolaciji i testiranju na koronavirus.

Nevezano od rezultata njenog testa, predsednik Vlade ni ostali članovi Vlade koji su bili na sastanku, prema mišljenju epidemiologa, nisu obavezni da idu u samoizolaciju, jer su tokom cielog sastanka nosili zaštitne maske, što su,  ističe Milić, zabeležili i svi prisutni fotoreporteri i snimatelji.

“To je još jedan primer zašto je važno nositi masku i na taj način štititi druge od mogućnosti širenja zaraze. Predsednik Vlade će usprkos tome, a s obzirom na odgovornu dužnost koju obavlja, obaviti testiranje na prisutnost koronavirusa”, stoji u saopštenju.

Svi dužnosnici Ministarstva nauke i obrazovanja, kao i ministarka Divjak u utorak su od epidemiologa dobili uputstvo o samoizolaciji i hitnom testiranju, jer je jedna službenica Ministarstva pozitivna na koronavirus.

Nezvanični izvori kažu da je zaposlenica prisustvovala svadbi u Zadru, a utvrđeno je da su neki od prisutnih imali koronavirus. Nakon povratka u Zagreb nije prošla test niti je otišla u samoizolaciju i u međuvremenu je prisustvovala sastanku službenika ministarstva i drugim sastancima.