Hrvatska: Premijer nije znao da su ministri posećivali klub u vlasništvu osobe osumnjičene za korupciju

Hrvatska: Premijer nije znao da su ministri posećivali klub u vlasništvu osobe osumnjičene za korupciju

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u petak da nije zadovoljan što su trojica njegovih ministara tokom zabrane kretanja posećivali klub bivšeg izvršnog direktora JANAF-a Dragana Kovačevića, kada su svi lokali bili zatvoreni i građanima savetovano da izbegavaju velika okupljanja.

“I ja mislim isto kao i vi. Da li mislite da sam oduševljen? Trebalo bi malo više da se raspitate o tome ko je i kada bio tamo. Ne znam, ali vi to istražite”, rekao je Plenković odgovarajući na novinarska pitanja nakon sastanka poslaničke grupe njegove Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Upitan da li smatra problemom to što su njegovi ministri išli u klub tokom zabrane kretanja, rekao je da je bilo i nekih starijih zvaničnika koji su često posećivali to mesto.

“Pitao sam sve svoje ministre na sastanku kabineta i njih tri su rekli da su bili tamo. To su rekli i javno, što je prvi put da sam čuo za to. Zašto mislite da ja kao premijer treba da znam gde neko od njih ruča ili večera, sa kim se druži. To nije realno, to je poenta“, rekao je Plenković.

Uputio je novinare na ministre Tomislava Ćorića, Olega Butkovića i Josipa Aladrovića da ih pitaju da objasne zašto su tamo otišli, napominjući da on nije znao i da to nije nešto što bi trebalo da zna.

Dodao je da treba da pitaju i Državni inspektorat zašto nisu proverili klub. „Koliko sam mogao da vidim u medijima, rekli su da tamo nisu išli jer to mesto nije registrovano kao ugostiteljski objekat”.

“Ono što je veoma važno u celoj ovoj priči je zaprepašćenost predsednika i nekih bivših predsednika koje su neki dnevni listovi juče citirali kao stručnjake. To je za mene novina i mnogo veća stvar od onih koji su zapanjeni što Vlada , Državno pravobranilaštvo, USKOK i policija deluju u skladu sa zakonom”, rekao je premijer, dodajući da je ovde reč o podeli vlasti na tri grane i poštovanju zakona. „To je presudno, naravno, zajedno sa sumnjama u korupciju.

Upitan da prokomentariše inicijativu opozicije za uspostavljanje skupštinske anketne komisije koja će ispitati uticaj izvršne vlasti na rad nezavisnih pravosudnih institucija, Plenković je rekao da mu nije potrebna anketna komisija da bi razumeo „ko je čime zapanjen”. Rekao je da će čim opozicija odluči o tačnom delokrugu te komisije, HDZ i njihovi koalicioni partneri razmotriti predlog.