Hrvatska: Premijer Plenković se sastao sa visokom predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom

Hrvatska: Premijer Plenković se sastao sa visokom predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, saopštila je Vlada Hrvatske.

Visoki predstavnik Schmidt i premijer Plenković razmenili su mišljenja o trenutnim političkim trendovima i kretanjima u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu, s naglaskom na evroatlantske integracije, reformski put te ekonomski i socijalni razvoj BiH. Plenković je čestitao Schmidtu na preuzimanju dužnosti Visokog predstavnika te mu izrazio podršku u njegovom radu.

Razgovarali su i o procesu promene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, za koju je potrebno postizanje što skorijeg konsenzusa svih političkih učesnika.

Premijer Plenković založio se za promene Izbornog zakona kako bi se obezbedila ravnopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH, posebno Hrvata.

Visoki predstavnik Schmidt naglasio je potrebu jačanja funkcionalnosti institucija kroz pojačani angažman svih političkih aktera u BiH, uz podršku međunarodne zajednice. Funkcionalnost je, naglasio je on, obavezan preduslov kako bi BiH izašla iz faze međunarodnog nadzora i napredovala na putu prema Europskoj uniji.

Plenković je poručio da je Hrvatska na nivou EU najsnažniji zagovarač nastavka europskog puta BiH.

Schmidt je zahvalio Plenkoviću na zalaganju Hrvatske i njenoj podršci težnjama Bosne i Hercegovine i drugih zemalja u susedstvu da se priključe EU.