Hrvatska: Premijer Plenković telefonom razgovarao sa državnim sekretarom SAD Mike Pompeom

Hrvatska: Premijer Plenković telefonom razgovarao sa državnim sekretarom SAD Mike Pompeom

Hrvatski premijer Andrej Plenković i američki državni sekretar Mike Pompeo razgovarali su u ponedeljak uveče telefonom o borbi protiv pandemije COVID-19 i o bilateralnoj saradnji Hrvatska-SAD, saopštila je u ponedeljak uveče hrvatska Vlada.

Tokom razgovora, koji je inicirao državni sekretar SAD-a, sagovornici su razmenili mišljenja i najnovije podatke o dešavanjima oko pandemije koronavirusa.

Složili su se da prioritet treba dati razvoju COVID-19 vakcine i lekova.

Plenković je uputio saučešće Pompeu zbog velikog broja žrtava ove bolesti u Americi i izrazio nadu da će se pacijenti kojima je dijagnostikovana infekcija uskoro oporaviti.

Pompeo je Plenkoviću čestitao hrvatsko predsedavanje Većem Evropske unije i samit u Zagrebu koji je održan kao video konferencija početkom maja.

Razmenili su i stavove o situaciji u Bosni i Hercegovini, a premijer je naglasio da hrvatski narod u toj zemlji podržava integraciju Bosne i Hercegovine u evroatlantske institucije.

Podvukao je da Hrvatska podržava sve reformske procese koji uključuju ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.

Takođe, program ukidanja viza za Hrvate i zaključivanje američko-hrvatskog sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja bile su teme razgovora Plenković-Pompeo.

Američki državni sekretar objavio je na svom Twitter nalogu da mu je „drago da sa tako bliskim saveznikom sarađuje u borbi protiv COVID-19 i u odbrambenoj saradnji. Hrvatska je uradila sjajan posao predsedavajući EU u teškim vremenima. Zajedno ćemo prevazići naše zajedničke izazove.”

„Sekretar Michael R. Pompeo razgovarao je danas sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Sekretar Pompeo i premijer Plenković razgovarali su o važnosti prekookeanske saradnje u borbi protiv COVID-19 i načinima da ojačamo našu blisku bilateralnu odbrambenu saradnju. Sekretar je čestitao Hrvatskoj na njenom efikasnom predsedavanju Većem EU, uključujući i njenu dobrodošlu fokusiranost na integraciju Zapadnog Balkana u EU”, navedeno je u saopćenju portparolke State Departmenta, Morgane Ortagus.