Hrvatska: Premjer odbacio inicijativu za smenu ministra zdravstva

Hrvatska: Premjer odbacio inicijativu za smenu ministra zdravstva

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš učestvovali su danas u Hrvatskom saboru u raspravi o pitanju poverenja ministru zdravstva, koju su pokrenuli opozicioni poslanici.

U uvodnom obraćanju premijer Plenković je istakao da se radi o inicijativi grupe opozicionih poslanika iz više stranaka s obzirom da su se skupili potpisi SDP-a, Glasa, Možemo, Mosta, Domovinskog pokreta.

“Mi u potpunosti odbijamo vašu inicijativu i to smo elaborirali u pismenom mišljenju Vlade koje je vrlo precizno i argumentovano odgovorilo na sve navode u ovoj inicijativi”, rekao je on.

Naglasio je da je za hrvatsku javnost u tom kontekstu važno napomenuti da je Hrvatska, kao i celi svet, u proteklih više od godinu dana suočena s najvećom globalnom krizom u proteklih sto godina, uzrokovanom pandemijom Covid-19 koja je uticala i na zdravstvene sisteme, i na zdravlje građana, i na ekonomiju, i na finansije, i na društveni život, proizvodnju, BDP i radna mesta – doslovno svaki aspekt naših života.

“U tom procesu imali smo, u političkom smislu gledano, dve grupe aktera. Prva grupa aktera je bila parlamentarna većina i Vlada koja se borila za hrvatske građane, za zdravstvenu bezbednost, koja se borila protiv Covid-19, koja se borila za očuvanje radnih mesta, koja se borila za finansijsku stabilnost, koja se borila da u ovim okolnostima obezbedi maksimum turističke sezone lani i stvori preduslove za novu i koja se borila da pritom zadrži investicioni kreditni rejting i obezbedi novac za razvoj Hrvatske u idućih deset godina.

Druga grupa aktera, u koju praktički mogu ubrojati potpisnike ove inicijative, spada u one koji su se prvo nekoliko sedmica i meseci bavili Ustavnim i pravnim osnovama rada Štaba i svega onoga što smo trebali učiniti da bismo zaštitili zdravlje građana. Onda su neki, s vama povezani, govorili da je Covid-19 karijes ili da je eventualno neka gripa. Onda su krenule inicijative, spontane, ničim izazvane, slika iz bolnica ima li dovoljno zaštitne opreme. I  kasnije inicijative o radu Štaba”, naveo je ilustrujući, kako je rekao, ogromnu razliku između te dve grupe aktera, koja se vidi i dan danas.

Dodao je da hrvatski narod tu razliku vidi, što je pokazao i na nedavno održanim lokalnim izborima.

“Ministar Beroš biće ministar u Vladi i boriće se i dalje, zajedno s celom ekipom,” zaključio je Plenković.