Hrvatska prima 20 avganistanskih izbeglica koji su radili za EU

Hrvatska prima 20 avganistanskih izbeglica koji su radili za EU

Hrvatska je ponudila Evropskoj službi za spoljno delovanje prihvat afganistanskog osoblja Evropske unije, izjavio je hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman komentirišući sinošnji sastanak ministara spoljnih poslova EU. Hrvatska će izdati  vize za dvadeset osoba koje su bile podrška hrvatskim vojnim snagama.

“Države članice EU, pa tako i Hrvatska, iskazale su spremnost za pružanje humanitarne zaštite za radnike zaposlene u EU delegaciji u Afganistanu.

Hrvatska se odazvala pozivu Evropske službe za spoljno delovanje (EEAS) da prihvati EU osoblje, jer su njihovi životi i bezbednost ugroženi od strane Talibana ukoliko ostanu u Afganistanu.

Reč je o izdavanju viza za 20 osoba, koje su bile spodrška našim snagama; naša je dužnost i moralna obveza da ih zaštitimo.

Navedene osobe prošle su su potrebne bezbednosne provere, kao i konkurse za rad u institucijama”, rekao je ministar medijima.

“Razmotrili smo dramatična zbivanja u toj državi. Pozvali smo na nalaženje trajnog političkog rešenja, a lično sam naglasio važnost zaštite ljudskih prava, prioritetno žena i devojčica, kao i bezbednost svih državljana Europske unije, lokalnog osoblja koje je bilo zaposleno u EU delegaciji na različitim poslovima, kako ne bi bili meta odmazde talibana”, rekao je Grlić Radman.

Iz Ministarstva za spoljne i evropske poslove takođe je potvrđeno da je svih 26 hrvatskih državljana evakuisano iz Afganistana. “To je rezultat višednevnog napora hrvatskih institucija: potpredsednika Vlade zaduženog za nacionalnu bezbednost Tome Medvede, direktora SOA-e Daniela Markića te VSOA-e Ivice Kindera, na čelu sa hrvatskom službom spoljnih poslova koja je koordinisala ove napore. Oni uključuju intenzivno praćenje situacije na terenu, koordinacije i saradnje sa zemljama partnerima te održavanje stalnog kontakta sa hrvatskim državljanima,” navodi se u saopštenju.

Kao i pri repatrijacijama hrvatskih državljana na samom početku pojave pandemije COVID-19, i u ovoj situaciju diplomatsko-konzularna predstavništva RH, zajedno s Upravom za konzularne poslove MVEP-a, intenzivnim radom su uspešno obezbedili povratak svih hrvatskih državljana svojim kućama.

MVEP koristi priliku da se zahvali američkim, britanskim, nemačkim i ukrajinskim vlastima, koji su pomogli pri repatrijaciji hrvatskih državljana.