Hrvatska: Prvi češki i slovački turisti stigli vozom u Rijeku

Hrvatska: Prvi češki i slovački turisti stigli vozom u Rijeku

Prvih 520 turista iz Praga stiglo je u sredu u Rijeku novom železničkom prugom, čime je simbolično obeležio povratak čeških i slovačkih turista u Hrvatsku.

Nova linija, koja povezuje Prag, Brno, Bratislavu, Ljubljanu i Rijeku, saobraćaće svakog dana do kraja avgusta, a najavljeno je da će raditi i naredne godine.

Interesovanje za odmor na Jadranu je veliko jer je u prve dve nedelje prodato više od 30 000 karata.

Novu liniju, koja povezuje zemlje Centralne Evrope sa Jadranom, uvela je češka kompanija RegioJet, u saradnji s hrvatskom ambasadom u Češkoj i kancelarijom Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Pragu.

RegioJet je privatni češki pružalac usluga železničkog i autobuskog prevoza putnika. Godišnje prevozi 20 miliona putnika, uključujući 11 miliona železničkim i devet miliona autobuskim prevozom.

Gosti iz Praga su dočekani u hotelu Hilton Rijeka Costabella Beach Resort and Spa, koji je u izgradnji i jedna je od najvećih čeških investicija u Hrvatskoj.

Ovo je urađeno da se spreče veća okupljanja na gradskoj železničkoj stanici zbog epidemioloških mera i preporuka u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Pozdravljajući goste, ministar turizma Gari Cappelli rekao je da interesovanje za Hrvatsku pokazuju i ulaganja poput češkog investitora u hotel Hilton u vrednosti od 80 miliona evra, što će, kako je rekao, podići kvalitet turističkih usluga na tom području Kvarnera.

Šef HTZ-a Kristjan Staničić rekao je da je ovo prvi veći organizovani dolazak stranih turista u Hrvatsku, da je Češka jedno od najvažnijih hrvatskih tržišta i da je Hrvatska vrlo dobro pripremljena za prijem većeg broja turista.

Rekao je da je RegioJet najavio da će ovog ljeta u Hrvatsku dovesti više od 30.000 turista.

Što se tiče otvaranja granice prema Bosni i Hercegovini i Srbiji, Staničić je rekao da je Bosna i Hercegovina važno tržište u smislu turizma, prvenstveno za Makarsku.

Upitan o mogućem kontraefektu, jer Evropa nije otvorila granice prema Bosni i Hercegovini, Staničić je rekao da je u prvih šest meseci ove godine Hrvatsku posetilo blizu 1,7 miliona turista i da nije bilo slučaja zaraze stranih turista COVID-19 u Hrvatskoj, što je, kako je rekao, dokaz da je Hrvatska dobro pripremljena.

Staničić je rekao da će se kretanja u narednim nedeljama i mesecima pažljivo pratiti.