Hrvatska: Pupovac poziva da se “zatvori ratna knjiga”

Hrvatska: Pupovac poziva da se “zatvori ratna knjiga”

U mjestu Uzdolje kod Knina danas je organizovana komemoracija srpskim civilnim žrtvama akcije hrvatske vojske i policije “Oluja”.

Predsednik Saveta Srpskog narodnog veća Hrvatske Milorad Pupovac rekao je na komemoraciji da su u ovom mestu na današnji dan pre 25 godina mučki ubijeni civili, te da “teško greši svako ko misli da država može biti opravdanje za ovakve zločine”.

“Teško greši svako ko misli da se sloboda može graditi ostavljajući takvu vrstu tragova iza sebe, a još više greši onaj ko misli da se mir u zemlji može graditi ako se zanemaruju ovakva stradanja a da se ne pokaže empatija”, rekao je Pupovac.

Navodeći da neki misle da “velike stvari opravdavaju ovakvo nedelo”, Pupovac ističe da su se danas okupili u Uzdolju kako bi se suprotstavili takvom verovanju.

“Okupili smo se danas da bismo čuli osudu ovog zločina, da nadležne institucije utvrde ko je to učinio. Okupljaćemo se sa još jednim ciljem – da stradali ne budu povod za mržnju”, rekao je Pupovac.

On kaže da će se okupljati i dalje u najboljoj veri da će, uz poštovanje stradanja Hrvata i Srba, biti stvoreno društvo mira u kojem će biti zatvorena ratna knjiga, a ljudi će moći da se okrenu budućnosti.

Pupovac je najavio da će narednih dana biti održani komemorativni skupovi za nevine civilne žrtve na mnogim mestima šireg područja Knina i Dalmacije s ciljem da se ovi zločini ne zaborave, da se osude i da se gradi mir između Hrvata i Srba.

Komemoraciju u Uzdolju je organizovao Savet srpske nacionalne manjine opštine Biskupija.