Hrvatska: RegioJet ponovo vozi

Hrvatska: RegioJet ponovo vozi

Letnja železnička linija koja je povezivala glavni grad Češke Prag i Rijeku prošle turističke sezone privukla je veliko interesovanje čeških i slovačkih turista i nastaviće sa radom ovog leta, izvestio je HrTurizam.

Prema statističkim podacima, prosečna zauzetost vozova bila je veća od 90%, sa kapacitetom od skoro 600 putnika po liniji, dok su vozovi prevezli više od 60.000 putnika u oba smera. Nakon takvog uspeha, češki RegioJet, privatni provajder železničkog i autobuskog prevoza putnika, najavio je pretprodaju karata za ovu sezonu. Ove godine, kako su najavili neki češki portali, pored Rijeke, Prag će biti povezan i sa Splitom, a dalje autobusima sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom.

HrTurizam piše da direktni voz iz Praga za Split ne vozi od 2009. godine, a već postoji veliko interesovanje za obe linije. To ne čudi, jer je cena jednosmerne karte u kupeu 22 evra, a u spavaćim kolima 30 evra. Voz koji polazi iz Praga za Ogulin biće podeljen na dva voza, za Rijeku i Split, a vozni red se neće bitno menjati.

U poređenju sa prošlom godinom, promenila se ruta. Voz više neće prolaziti kroz Ljubljanu, već će ići kroz Budimpeštu i Zagreb. Zahvaljujući tome, RegioJet će takođe nuditi direktne železničke veze do Zagreba tokom leta, kao i od Budimpešte do Hrvatske ili Bratislave.

Voz će iz Praga kretati u 17 sati, a u Rijeku će stići narednog jutra. Dolazak u Split biće rano popodne. U suprotnom smeru voz polazi iz Splita popodne, a iz Rijeke uveče. U julu i avgustu voz će saobraćati svaki dan, a u junu i septembru tri dana u nedelji.

Pretpostavlja se da će se ove godine kompozicija sastojati od petnaest vagona kapaciteta više od 650 mesta. Voz će ponuditi besplatan doručak uključen u cenu karte, biće dostupna internet veza i prevoz bicikala, a postoji i mogućnost rezervacije celog odeljenja za četiri osobe po ceni od tri.