Hrvatska: Rekordni izvoz uprkos pandemiji

Hrvatska: Rekordni izvoz uprkos pandemiji

Hrvatski proizvođači uspeli su da postignu odličan rezultat u prvom tromesečju 2021. godine, beležeći rekordne izvozne cifre i iznenađujući rast od 9,5 procenata, pišu hrvatski mediji.

Konstantna pandemija koronavirusa i dalje utiče na gotovo sve aspekte života i poslovanja, globalna ekonomija izuzetno strada i na nain koji nema presedan u istoriji. Hrvatska ekonomija, koja se u velikoj meri oslanja na turizam, jer čini ogroman deo BDP-a zemlje, daleko je od imuniteta na negativne trendove izazvane merama uvedenim da bi se sprečilo širenje novog virusa.

Virus i epidemiološke mere, kao i povremene blokade, muče hrvatske proizvođače, posebno izvoznike, kao veliku većinu drugih sektora širom Hrvatske i Evrope, ali su upravo izvoznici u ovoj godini uspeli postići iznenađujuće i ohrabrujuće rezultate koji bi mogli značiti da stvari konačno idu na bolje.

Prema hrvatskim medijima, u prva dva meseca 2021. godine, posmatrajući godišnji nivo, hrvatski izvoz opao je 1,4 odsto (kada se gleda iz perspektive hrvatske kune) i 2,8 odsto u evrima na godišnjem nivou.

Prvi kvartal 2021. godine takođe je zabeležio znatno povoljniji odnos između vrednosti izvoza i uvoza, pošto se pokrivenost uvoza izvozom znatno poboljšala i iznosila je 64,6 procenata. U prvom kvartalu prošle godine taj je odnos iznosio 60,3 procenta.

Povoljniji odnos je direktna posledica sporijeg rasta uvoza, koji je u hrvatskim kunama bio viši za 2,1 posto, a u eurima za 0,6 posto. Budući da su ovo prvi podaci bez detalja o strukturi koji su dostupni, ne postoje precizni podaci o tome šta je najviše doprinelo ovom obećavajućem skoku izvoza, a može se samo utvrditi da je rast zabeležen i na najvažnijem jedinstvenom tržištu EU (7,3 procenta u evrima) a nešto jačem obimu van jedinstvenog tržišta (9,2 procenta u evrima).

U apsolutnim brojkama, hrvatska je ekonomija u prva tri meseca 2021. izvezla proizvoda u vrednosti od 30,0 milijardi kuna, odnosno 3,97 milijardi evra. Uvezeno je robe u iznosu od 46,48 milijardi kuna ili 6,15 milijardi evra, što je rekordni rezultat za taj period.