Hrvatska: Rimac Automobili će ostati nezavisni

Hrvatska: Rimac Automobili će ostati nezavisni

Ulog Volkswagenove jedinice Porsche u Rimac Automobilima će porasti, ali se neće približiti na 50 posto, saopštila je u utorak kompanija Rimac Automobili sa sedištem u Svetoj Nedelji, odbacujući izveštaje stranih medija o povećanju interesa Porschea na nešto ispod 50 posto .

U ponedeljak su strani mediji izvestili da je Volkswagenova jedinica Porsche učestvovala u krugu finansiranja kompanije Rimac Automobili u kome će proizvođač električnih superautomobila prikupiti 130 miliona – 150 miliona evra (157 miliona – 181 milion dolara). Kao rezultat, udeo Porschea mogao bi da se poveća na malo ispod 50% u ugovoru koji bi takođe obuhvatio transfer Volkswagenove marke super automobila Bugatti na Rimac, izvestio je Automobilwoche, prenosi Reuters.

Međutim, danas je Rimac Automobili poslao saopštenje za štampu novinskoj agenciji Hina u kojem objašnjava da je Porsche deoničar ove hrvatske kompanije od 2018. godine i trenutno drži 15,5% udela.

„Porsche je deoničar Rimca od 2018. godine sa trenutno 15,5 odsto vlasništva, akumuliranim tokom nekoliko rundi ulaganja. Tačno je da razgovaramo o daljem proširenju ove saradnje, što će dovesti do povećanja Porscheovog udela u Rimac Automobilima, ali neki mediji pogrešno izveštavaju da će Porsche preuzeti 50% ili skoro 50% kompanije,” rekli su u odgovoru Hini.

Veoma smo srećni kada vidimo da će se naše partnerstvo sa Porscheom ojačati. Međutim, u interesu je i Rimca i Porschea da Rimac ostane potpuno nezavisna kompanija, navodi se u saopštenju za štampu.

U saopštenju se takođe naglašava da se poverljivost u industriji veoma ceni i da predstavlja princip saradnje između kompanija.

Automobilwoche je takođe objavio da Rimac planira da više nego udvostruči radnu snagu do početka 2023. godine, sa sadašnjih 1.000 na 2.500 zaposlenih. Rimac Automobili, između ostalog, proizvodi male serije visokokvalitetnih i izuzetno skupih električnih automobila, ali i pogonske sklopove za električne automobile za neke od najelitnijih svetskih proizvođača automobila.