Hrvatska: Sa skupa u Varivodama poslane poruke pomirenja

Hrvatska: Sa skupa u Varivodama poslane poruke pomirenja

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas, na komemorativnom skupu za ubijene srpske civile u Varivodama kod Kistanja, da je u ovom mestu pre 25 godina počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi, uprkos tome što na tom području više nije bilo ratnih dejstava.

“Kao predsednik hrvatske Vlade duboko žalim zbog toga i izražavam saučešće porodicama nastradalih”, rekao je Plenković na komemorativnom skupu za devetoro ubijenih srpskih civila u Varivodama, koji je organizovalo Srpsko narodno veće i opština Kistanje.

On je rekao da pripadnicima srpske manjine želi poslati poruku mira i pomirenja, dodajući da “to znači i smoći snage i priznati da je na Hrvatsku izvršena agresija”, što zaslužuje nedvosmislenu osudu.

“To znači jasno ograđivanje od tadašnje velikosrpske agresije u čije su ime ubijeni brojni državljani Hrvatske, a mnogi zločini ostali nekažnjeni”, rekao je Plenković.

U svom govoru na komemoraciji, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao da je dva meseca nakon akcije “Oluja” u Varivodama, Gošiću i drugim mestima ubijeno mahom starije stanovništvo.

“Ubijalo se u drugim mestima u okolini Knina”, rekao je Pupovac, spomenuvši nekoliko desetina ubijenih civila i ratnih zarobljenika.

Komemorativnom skupu prisustvovao je i potpredsjednik Vlade Hrvatske Boris Milošević.

“Ovo je prvi put nakon 20 godina da predsednik Vlade dolazi na komemoraciju žrtvama koje su nevino stradale. To je jak simboličan gest koji pokazuje da i ove žrtve zaslužuju empatiju i poštovanje i da se ne razlikuju od svih žrtava koje su se nažalost dogodile širom Hrvatske”, kazao je Milošević.

On je komentarisao izjavu predsednika Vlade premijerove da Hrvati trebaju priznati da su napravili zločine, kao što i Srbi trebaju priznati da se dogodio otpor legitmno izabranoj vlasti.

“To je ono što sam ja govorio kad sam išao u Knin – da je vreme da nakon 25 godina otvorimo te bolne teme, da je vreme da konačno čujemo jedni druge, da čujemo ono što smo možda stavljali sa strane, zataškavali.”

Milošević je i izrazio nadu kako će se otkriti krivci za zločin u Varivodama: “Nažalost, država je propustila postupiti na pravi način kad se zločin dogodio i, možda, u neposrednim godinama nakon toga. Kako vreme prolazi, počinioce je sve teže otkriti. Ostaje samo nada da će oni koji imaju saznanja o tome, prekinuti ćutanje”.

Nakon Varivoda, održan je i komemorativan skup ubijenim srpskim civilima u selu Gošić kod Kistanja.

Skoro dva meseca nakon akcije hrvatske vojske i policije “Oluja”, 28. septembra 1995. godine ubijeno je devet meštana Varivoda srpske nacionalnosti.

Ubijeni su hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima.