Hrvatska: Sabor obeležava svoj dan

Hrvatska: Sabor obeležava svoj dan

Potpredsednik hrvatskog Sabora Ante Sanader rekao je u četvrtak da je odluka hrvatskog parlamenta od pre 29 godina da prekine sve državno-pravne veze s tadašnjom Socijalističkom federativnom republikom Jugoslavijom (SFRJ), ponovo dokazala da je ova institucija bila pravi čuvar hrvatskog narodnog suvereniteta i pravnog poretka.

Povodom Dana Hrvatskog sabora, koji se obeležava 8. oktobra, Sanader je uputio čestitku svim saborskim zastupnicima u ime predsednika Sabora Gordana Jandrokovića i u svoje ime.

Sanader se podsetio da su “mnogi hrvatski branitelji poginuli braneći modernu hrvatsku državnost, slobodu i demokratiju”, te rekao da su Domovinski rat i njegove vrednosti temelj postojanja današnje Hrvatske.

„Hrvatski Sabor igrao je ključnu ulogu u donošenju važnih odluka za stvaranje i odbranu nezavisne, suverene i demokratske Hrvatske“, rekao je, ističući da danas, „kada smo suočeni s izazovom pandemije, Parlament nastavlja svoj rad i donosi zakone važne za dobrobit građana i funkcionisanje države “.

Iako zbog pandemije nismo mogli održati formalnu komemoraciju kako bismo obeležili svoj dan, uz prisustvo svih poslanika, ali imamo sednice i donosimo odluke, što je naš najvažniji zadatak, rekao je Sanader.

Zamenik predsednika Sabora podsetio je na istorijski značaj odluke donete 8. oktobra 1991.

Pre dvadeset i devet godina hrvatski parlament je odlučio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim nijedno telo bivše države i da više ne priznaje važećim nijedan pravni akt nijednog tela koje deluje u ime bivše federacije, a koja više nije postojala kao takva, rekao je Sanader.

Ovom odlukom, zajedno sa Ustavnom odlukom o suverenosti i nezavisnosti Republike Hrvatske i Deklaracijom o nezavisnosti, potvrđeno je pravo hrvatskog naroda na suverenu, samostalnu i nezavisnu državu, rekao je Sanader.

Sabor je minutom ćutanja odao počast svim palim ratnim veteranima, prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu i nedavno preminulom Žarku Domljanu, prvom predsedniku hrvatskog Sabora.