Hrvatska šalje vakcine u BiH, Crnu Goru i na Kosovo

Hrvatska šalje vakcine u BiH, Crnu Goru i na Kosovo

Vlada Republike Hrvatske, usvojila je Odluku o upućivanju humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Kosovu donacijom vakcina protiv bolesti COVID-19.

„Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Republika Kosovo suočene su s ozbiljnim posledicama pandemije COVID-19, znatnim porastom broja obolelih i umrlih, velikim pritiskom na zdravstveni sistem te posledično i na društvene i privredne prilike. Njihove trenutno raspoložive količine vakcina nisu dovpljne ni za vakcinaciju prioritetnih zdravstvenih radnika“, rekao je državni sekretar za političke poslove Frano Matušić te dodao da Republika Hrvatska donošenjem Odluke o upućivanju vakcina na pravi način reaguje na iskazane potrebe ovih zemalja te potvrđuje nedvosmislenu opredeljenost njihovoj svesrdnoj podršci. Takođe je napomenuo da donacija ne proizvodi nove troškove, s obzirom da je reč o dozama koje se već nalaze na skladištu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iz Vlade Hrvatske je saošteno da se donacija sastoji od 50.000 doza vakcine protiv bolesti COVID-19, koje će biti raspoređene na sledeći način: 30.000 doza Bosni i Hercegovini što uključuje 15.000 doza za Sveučilišnu bolnicu Mostar te 15.000 doza za druge institucije putem Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine; 10.000 doza Crnoj Gori putem Ministarstva zdravlja Crne Gore; 10.000 doza Republici Kosovo putem Instituta za javno zdravlje Kosova.

Tokom sednice usvojena je i Odluka o doprinosu Vlade Republike Hrvatske COVAX mehanizmu kroz Globalni savez za vakcinaciju protiv bolesti COVID-19 (GAVI). „Reč je o globalnoj platformi saradnje uz podršku UN-a u svrhu ubrzanja razvoja, proizvodnje te pravednog pristupa testovima, lečenju i vakcinama protiv bolesti COVID-19“, istakao je državni sekretar Matušić.

GAVI uz Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), Koaliciju za inovacije u području spremnosti za epidemije (CEPI) i UNICEF, upravlja radom COVAX instrumenta čiji je cilj do kraja 2021. godine isporučiti 2,2 milijarde doza vakcina širom sveta. „Hrvatska smatra da borba protiv bolesti COVID-19 ne prestaje na nacionalnim ili evropskim granicama te zbog toga aktivno doprinosi širem globalnom odgovoru“, rekao je Matušić.