Hrvatska se nada da će Austrija promeniti odluku

Hrvatska se nada da će Austrija promeniti odluku

Nakon što je Austrija odbila zahtev Hrvatske da se upozorenje protiv putovanja u Hrvatsku ne odnosi na celu zemlju, već samo na određena područja, hrvatska ministarka turizma Nikolina Brnjac izjavila je u utorak da očekuje da bi Beč mogao promeniti svoju odluku.

Austrija je uvela obavezno testiranje na COVID-19 za putnike koji dolaze iz Hrvatske, dok Slovenija planira uvođenje 14-dnevnog karantina za dolazak iz Hrvatske već naredne sedmice.

Komentarišući ta dešavanja, ministarka je nacionalnoj radioteleviziji (HRT) kazala da ništa nije prepušteno slučaju te da su ona i ostali hrvatski ministri u stalnom kontaktu sa slovenačkim kolegama kako bi im pružili transparentne statističke podatke o infekcijama COVID-om, po županijama.

To pokazuje da samo dve (od 21 županije) imaju porast novih slučajeva, objasnila je Brnjac.

“Očekujem da će oni uzeti u obzir razvoj događaja u županijama. To su relevantni podaci i oni su upoznati sa njima”, rekla je Brnjac.

Ona naglašava da Austrija svake dve nedelje revidira i ažurira svoje spiskove koji kategorišu zemlje u pogledu epidemiološke bezbednosti.

“S obzirom na nove mere koje je usvojio (hrvatski) tim za upravljanje krizom COVID-19, očekujemo da bi Austrija mogla promeniti mišljenje u odnosu na Hrvatsku”, rekla je hrvatska ministarka.

Brnjac je isključila mogućnost da Hrvatska Austriji izrekne recipročnu meru.

Ona je istakla činjenicu da nije bilo slučaja da je gost zaražen virusom tokom boravka u hrvatskim hotelima, i pohvalila te kompanije zbog pridržavanja epidemioloških mera.

Ona je rekla da je u Hrvatskoj zanemariv broj turista zaraženih virusom.