Hrvatska se nada poboljšanju odnosa sa SAD

Hrvatska se nada poboljšanju odnosa sa SAD

Promena vlasti u SAD-u mogla bi dodatno pojačati ekonomske odnose Hrvatske i Sjedinjenih Država i za sada su hrvatski prioriteti rešavanje dvostrukog oporezivanja i viza za njene građane, saopštila je u utorak Hrvatska privredna komora (HGK).

Hrvatski izvoz u SAD solidno i neprekidno raste, trgovina je u 2019. godini iznosila 649 miliona američkih dolara, uključujući 461 milion američkih dolara, što je 14% više u odnosu na 2018. U prvih devet meseci 2020. godine hrvatski izvoz dostigao je 370 miliona američkih dolara.

Potpredsednik HGK-a za međunarodne poslove Ivan Barbarić rekao je da je uveren da će administracija Joe Bidena promeniti trenutni kurs i vratiti se ekonomskoj globalizaciji, saradnji sa međunarodnim organizacijama i mogućem pridruživanju novim ili starim trgovačkim ugovorima.

Barbarić je izrazio nadu da će “nova administracija omogućiti stabilne i predvidljive odnose između EU i SAD-a i trgovinu. To bi sigurno koristilo Hrvatskoj i našim kompanijama koje posluju na međunarodnom planu”.

Rekao je da je dvostruko oporezivanje jedno od gorućih pitanja u hrvatsko-američkim odnosima, napominjući da su hrvatske kompanije prošle godine izvezle mnoge usluge u SAD koje su donele 152 miliona evra te da će te kompanije imati najviše koristi od sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

“Verujemo da će i nova američka administracija shvatiti važnost tog sporazuma i potpisati ga što je pre moguće,” rekao je Barbarić.

Što se tiče ukidanja viza za hrvatske građane, HGK je sarađivao na rešavanju problema sa američkom ambasadom u Hrvatskoj. Prema najnovijim nezvaničnim informacijama, Hrvatska je ispunila sve uslove i uskoro bi vize mogle biti ukinute.

Primer kvalitetne ekonomske i političke saradnje Hrvatske i SAD je LNG terminal kod ostrva Krk koji je početkom godine pušten u komercijalnu upotrebu, rekli su u HGK, dodajući da je uvoz američkog gasa smanjio zavisnost evropskih potrošača od ruskog gasa.

Novoizabrani predsednik SAD Biden najavio je da će se Sjedinjene Države ponovo pridružiti Pariskom klimatskom sporazumu, što bi moglo povećati američko ulaganje u energiju, smatraju u HGK, dodajući da bi hrvatske kompanije trebale da iskoriste tu priliku.

HGK je podsetio da će se hrvatska vina služiti na Bidenovoj inauguraciji, rekavši da je ovo vrhunac višegodišnjeg uspešnog izvoza i promocije hrvatskih vina na američkom tržištu. Izvoz vina raste 10-15% godišnje i dostigao je 860.000 USD u prvih deset meseci 2020. godine.

Izvor: HINA