Hrvatska se ne brine za turističku sezonu

Hrvatska se ne brine za turističku sezonu

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u nedelju da nije zabrinut za nastavak turističke sezone s obzirom na poteze susednih zemalja i istakao da brojke pokazuju da će turisti nastaviti dolaziti.

“Ne brinem se za nastavak sezone. Trenutno u Hrvatskoj ima 760.000 turista, a danas su desetine hiljada iz zemalja EU ušle u Hrvatsku”, prokomentarisao je Božinović za Dnevnik Nova TV u nedelju uveče potez Italije i Austrije da i Hrvatsku uključe i crvenu listu zemalja visokog rizika.

Istakao je da bi bilo bolje da nema takvih odluka i dodao da će Hrvatska nastaviti da čini sve kako bi bila efikasna kada je u pitanju postsezona.

“Učinit ćemo sve da se pripremimo za nastavak turističke sezone, a za jesen i početak školske godine”, naglasio je Božinović.

Takođe je rekao da svaka zemlja donosi odluke koje smatra neophodnim. Od početka turističke sezone, dodao je da postoji određeni sukob interesa – s jedne strane, da ljudi ne putuju u inostranstvo i troše novac, a s druge strane, zemlje poput Hrvatske da prihvate što veći broj turista.

“Do sada je ta ravnoteža održavana i mislim da će se zadržati i u budućnosti”, rekao je on.

Na pitanje kako će Hrvatska reagovati na odluku Austrije koja je njegovu zemlju stavila na listu rizičnih zemalja, Božinović je rekao da “Hrvatska ne razmišlja tako”.

“Usredotočeni smo pre svega na ono što nam je u interesu, pa koristimo sve svoje potencijale i kapacitete da se situacija u Hrvatskoj i dalje razvija povoljnim tempom”, naglasio je on.

Što se tiče Slovenije, iz koje stižu najave da će Hrvatsku staviti i na takozvanu crvenu listu, rekao je da su oni u stalnom kontaktu sa Slovenijom. “Mislim da je svima, uključujući i te zemlje, jasno da su najbolji ambasadori njihovi turisti koji dolaze u Hrvatsku”, prokomentarisao je Božinović.