Hrvatska se plasirala na 13 mesto po standardima održivog turizma

Hrvatska se plasirala na 13 mesto po standardima održivog turizma

U pogledu održivih turističkih standarda i zelene transformacije za oporavak turističke industrije u 2020. godini, Hrvatska je na 13. mestu na globalnoj rang listi koja pokriva 99 zemalja, navodi se u izveštaju objavljenom od strane Euromonitor International provajdera strateških istraživanja tržišta.

Ali, uprkos ovoj činjenici, hrvatski turistički operateri nisu previše optimistični u pogledu turističke sezone 2021 i njenog dramatičnog oporavka. Slažu se da je moguće da će ova sezona biti nešto bolja nego 2020. godine, ali još uvek daleko od perioda pre pandemije.

Euromonitor International razvio je novi indeks održivog putovanja kako bi procenio 99 destinacija u zemljama „kroz prizmu ekološke, socijalne i ekonomske održivosti, rizika zemlje, kao i održive turističke potražnje, transporta i smeštaja“.

„66,4% potrošača na globalnom nivou želi da pozitivno utiče na životnu sredinu svojim svakodnevnim akcijama 2021. godine“, navodi se u novom izveštaju „Top Countries for Sustainable Tourism“, objavljenom od kompanije za istraživanje globalnog tržišta Euromonitor International na ITB Berlin.

Na vrhu su rangirane evropske zemlje: Švedska je na prvom mestu, dok su Finska, Austrija, Estonija i Norveška pet.

Takođe, Slovačka, Island, Letonija, Francuska, Slovenija, Švajcarska i Letonija su iznad Hrvatske. Hrvatska ima bolje ocene od Češke, Irske, Nemačke, Belgije, Danske, Holandije i Portugalije, koji ulaze među 20 najboljih.

„Švedska je pionir u istraživanju procene životnog ciklusa koje je presudno za razumevanje punog uticaja ponašanja potrošača i obrazaca potrošnje“, citirana je Caroline Bremner, šef odelenja putovanja u Euromonitor International. Ta zemlja je visoko angažovana na ciljevima održivog razvoja i čuva arktički led i permafrost kako bi pomogla u zaustavljanju klimatskih promena, sa ciljem postizanja neto nula emisija do 2045.

I druge zemlje pokazuju dobar napredak u održivom transportu i smeštaju. Neposredno izvan prvih 20 – koji većinom uključuju druge evropske zemlje, poput Nemačke i Francuske – nalaze se Novi Zeland, Bolivija i Kanada, kaže Euromonitor International.