Hrvatska se promoviše kao bezbedna turistička destinacija

Hrvatska se promoviše kao bezbedna turistička destinacija

Ministarstvo turizma i sporta Hrvatske sredinom februara pokreće kampanju za oznaku “Safe stay in Croatia”, koja domaćim i stranim turistima govori da se u Hrvatskoj primenjuju zdravstveni i bezbednosni protokoli, što je u pandemiji izuzetno važno, poručila je ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Oznake će, osim onih koji se bave turizmom, moći koristiti i drugi u lancu putovanja, poput aviokompanija, benzinskih pumpi, raznih turističkih sadržaja, kulturnih i prirodnih atrakcija itd. Protokoli će biti usklađeni sa preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Uključivaće i naljepnicu s QR kodom koja se može izložiti na vidljivom mestu u objektu, a vodit će i na posebnu internet stranicu, koja će takođe biti pokrenuta u sklopu ove promocije.

“Uz primenu tih protokola, važni preduslovi za ostvarivanje turističkih rezultata su i povoljna epidemiološka situacija, dovoljan nivo vakcinisanosti i percepcija bezbednosti destinacije. Po tome je Hrvatska prepoznata i prošle godine i na tome nastavljamo raditi i u 2021. godini, u kojoj će zbog pandemije turistički sektor ponovo morati pokazati kreativnost, prilagodljivost, odgovornost i saradnju”, istakla je Brnjac.

Oznake su nacionalna nadogradnja prošle godine kreiranih oznaka “Safe Travels” Svetskog saveta za putovanja i turizam-WTTC za lakše prepoznavanja destinacija i kompanija koje poštuju globalne standardizovane protokole za zdravlje i higijenu. U to se odmah uključilo i Ministarstvo turizma i sporta Hrvatske te je usaglašavanje bezbedosnih protokola za ugostiteljske objekte, hotele, OPG-ove, kuće za odmor, kupališta, marine, plovila, turističke agencije, rent-a-car, turističke vodiče itd. bio i jedan od prvih zadataka Saveta za opravak i razvoj turizma i unapređenja turističke ponude.

Komentarišući informacije o usporenoj distribuciji vakcine, kao i novom soju virusa te rastu broja zaraza u Evropi i svetu ona je rekla da to ne ide u prilog turističkim kretanjima, jer je za povratak putovanja neophodno otvaranje granica i savladavanje psihološke barijere straha od putovanja, ali da je ohrabrujuće to što će EU insistirati na postignutom dogovoru o količini i dinamici isporuke vakcina.

“Nadamo se da će se i u Hrvatskoj, kao i u drugim članicama EU-a nastaviti dobra početna brzina vakcinacije. S obzirom na aktuelnu situaciju s vakcinama na nivou EU, stav Hrvatske je da se u razgovorima s farmaceutskim kompanijama insistira na dogovorenoj količini i dinamici isporuke,” dodala je Brnjac.

Oko uvođenja mera za dolaske turista i prelaske granica, ministarka podseća da su se lideri zemalja EU-a na neformalnom sastanku Evropskog saveta 21. januara složili da će se raditi na standardizovanom obliku dokaza o vakcinaciji, uz poštovanje propisa EU-a o zaštiti podataka i da bi se ta potvrda, za sada, koristila isključivo u medicinske svrhe.

“Za prelazak granice RH trenutno je na snazi odluka prema kojoj se treba posedovati negativan nalaz PCR testa ne stariji od 48 sati ili obaviti PCR testiranje odmah po dolasku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do dobijanja negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja, mera samoizolacije u trajanju od deset dana. Dalje mere bit će podložne razvoju epidemiološke situacije u Hrvatskoj ali i na specifičnim tržištima”, rekla je Brnjac.

Dobrim u trenutnoj situaciji ministrica smatra informacije sa stranih tržišta da su ljudi željni putovanja, a još boljim vesti da Hrvatsku s mnogih tržišta navode kao poželjnu destinaciju, čemu u prilog ide i blizina mnogim tržištima te dobra saobraćajna povezanost, posebno drumska.