Hrvatska: Situacija je dobra, ali mere ostaju

Hrvatska: Situacija je dobra, ali mere ostaju

Šef hrvatskog Nacionalnog tima za upravljanje kriznim situacijama COVID-19, Davor Božinović, rekao je u ponedeljak da, uprkos činjenici da je trenutna epidemiološka situacija dobra, ne žele da rizikuju da se dogodi treći talas i da će se proceniti uticaj svake mere na smanjenje infekcija.

Naglasio je da ne može da precizira da li će trenutne mere biti ublažene nakon 31. januara, ali do tada će se sve postojeće mere procenjivati.

Komentarišući tvrdnje o uvođenju potvrda o vakcinaciji koje bi građanima mogle omogućiti putovanje, Božinović je rekao da o njima nije bilo formalnih razgovora.

„Trenutno ne razmatramo te opcije“, rekao je, dodajući da neke zemlje razmišljaju o tome.

„Ako postoji zajednički pristup na nivou EU, aktivno ćemo se pridružiti tim pregovorima. Trenutno su količine vakcina u EU i Hrvatskoj, a manje-više u celom svetu, premale da bi se mogle donositi takve odluke. U ovom trenutku mislim da je prerano”, rekao je Božinović.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak rekao je da je od 12. do 18. januara bilo 29% manje novih infekcija nego prethodne nedelje, od 5. do 11. januara.

14-dnevna incidenca od 288,9 novih slučajeva svrstava Hrvatsku na 7. mesto zemalja sa najmanjom incidencom u Evropskoj uniji. Međutim, stopa mortaliteta ostaje visoka, s tim da se Hrvatska nalazi na 8. mestu među zemljama EU sa najvišom stopom mortaliteta.

Capak je rekao da je danas Hrvatskoj isporučena nova tranša od 17.550 doza vakcine Pfizer. Deo će se koristiti za revakcinaciju ljudi koji su ranije vakcinisani.

Rekao je da su do danas prijavljena 122 sumnjaiva slučaja na neželjena dejstva, od kojih su većina bila blaga, ali bilo je i nekoliko ozbiljnijih alergijskih reakcija.

Capak je potvrdio tvrdnje da Pfizer smanjuje isporuku doza vakcina, ali da je razlog tome rekonstrukcija pogona za proizvodnju vakcina, čiji je cilj bio povećanje proizvodnje i dostizanje dogovorenih kvota za vakcine.

Što se tiče Hrvatske, nema zvanične potvrde da će isporuka vakcine biti smanjena, rekao je on, dodajući da će od 15. februara isporuke biti znatno povećane.

Načelnica zagrebačke Infektivne bolnice dr Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je da manji broj novih infekcija smanjuje pritisak na bolnički sistem i da broj otpuštenih pacijenata poslednjih dana premašuje broj primljenih pacijenata.

Ona je naglasila da se uprkos tome ne sme zanemariti situacija u Evropi.

„Neke zemlje registruju skok koji se dogodio u kratkom vremenskom periodu, verovatno zbog mutirane verzije virusa“, ​​rekla je Markotić, dodajući da treba biti oprezan kako bi se izbegao treći talas epidemije.