Hrvatska slavi, Srbi tuguju

Hrvatska slavi, Srbi tuguju

Hrvatska 5. avgusta obilježava Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan veterana u znak sećanja na Operaciju Oluja, zajedničku vojnu i policijsku operaciju kojom je okončana “srpska oružana pobuna” u augustu 1995. godine, te vraćen hrvatski suverenitet nad “okupiranim centralnim i južnim delovima zemlje”, prenose lokalni mediji.

Centralna svečanost održana je u četvrtak u Kninu, a program proslave sastavljen je u saradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, s obzirom na specifične okolnosti uzrokovane pandemijom COVID-19, po kojima može prisustvovati najviše 1.000 ljudi.

Očekuje se da će celo državno rukovodstvo prisustvovati ceremoniji u Kninu, bez predstavnika srpske manjine koji su ranije najavili da neće prisustvovati događaju.

Operacija Oluja bila je kombinovana vojna i policijska operacija koja je okončala srpsku oružanu pobunu u avgustu 1995. godine i “vratila hrvatski suverenitet nad okupiranim centralnim i južnim delovima zemlje, otvarajući put mirnoj reintegraciji istočne Hrvatske u januaru 1998. godine”.

Ofanziva je započela 4. avgusta u 5 sati ujutru linijom od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, linija fronta bila je duga više od 630 kilometara. U naredna 84 sata nešto manje od 10.500 kvadratnih kilometara teritorije, skoro petina zemlje je vraćeno pod kontrolu hrvatskih snaga.

Operacija je kulminirala 5. avgusta, kada su 4. i 7. gardijska brigada Hrvatske vojske ušle u Knin, istakavši u podne na gradskoj tvrđavi hrvatsku zastavu dugu 20 metara.

Oko 200.000 hrvatskih vojnika i policajaca učestvovalo je u najvećoj operaciji Domovinskog rata. Prema Memorijalno – dokumentacionom centru Domovinskog rata poginulo je 196 hrvatskih pripadnika, najmanje 1.100 je ranjeno, a 15 je nestalo.

Za razliku od proslave prošle godine, ove godine srpski predstavnici u hrvatskoj vladi nisu prisustvovali događajima. Za Srbe nema razloga za slavlje jer je više od 200 000 građana pobeglo pred hrvatskim snagama. Većina njih se nikada nije vratila na svoja imanja i našla je novi život uglavnom u Srbiji, ali i gotovo u svim zemljama sveta. Za njih je Operacija Oluja bila najveći egzodus Srba u novijoj istoriji.