Hrvatska: Smrt devojčice šokirala građane i pokazala nedostatke sistema

Hrvatska: Smrt devojčice šokirala građane i pokazala nedostatke sistema

Hrvatski građani tuguju zbog smtri teško povređene dvoipogodišnje devojčice, koja je umrla u nedelju, nakon što ju je pretukla majka.

Županijska tužiteljka u Slavonskom Brodu Mirela Smital rekla je da će optužnica protiv majke biti izmenjena i da će biti optužena za krivično delo nanošenje teških telesnih povreda koje su rezultirale detetovom smrću. Za ovo krivično delo predviđena je zatvorska kazna od 3 do 15 godina.

Teško povređeno dete, koje je u sredu dovedeno u zagrebačku dečju bolnicu iz Nove Gradiške, umrlo je u nedelju, rekao je ranije tog dana direktor zagrebačke bolnice Goran Roić.

Uprkos svim preduzetim tretmanima i izuzetnim naporima lekara, njeno stanje se kritično pogoršalo i potvrđena je moždana smrt, rekao je on.

Majka je dete dovela u bolnicu, rekavši da je palo. Lekari su pokušali da je ožive, ali je zbog težine povreda posle podne prebačena u Zagreb. Šef bolnice Nova Gradiška Josip Kolodziej rekao je da su povrede teške, naročito glave, ali da su utvrđene i po celom telu devojčice.

U subotu je sudija Županijskog suda u Slavonskom Brodu odredio roditeljima jedan mesec pritvora. Delimično su priznali krivično delo kršenja prava deteta.

Majka se tereti da je dete udarila neprimerenom silom.

Istražitelji sumnjaju da je devojčica zlostavljana između novembra 2020. i 31. marta 2021. godine, dok se smatra da su ostalo troje dece ovog bračnog para, koja su odvojena od roditelja, zlostavljana duže vreme.

Centar za socijalni rad Nova Gradiška znao je za ovu porodicu jer je otac ranije bio prijavljen za nasilje u porodici. Devojčica je bila u hraniteljskoj porodici više od godinu dana, ali centar ju je vratio roditeljima na njihov zahtev.

Direktor centra Branko Medunić razrešen je dužnosti nakon što je upravna inspekcija utvrdila nepravilnosti u centru.

Jelena Veljača, osnivač građanske grupe „Spasi me“, pokrenute 2019. godine nakon što je 54-godišnjak sa ostrva Pag bacio svoje četvoro male dece sa spratnog balkona svoje kuće, rekla je da će predstavnici grupe zahtevati na sastanku sa ministrom rada i socijalne politike Josipom Aladrovićem u utorak da roditeljima osuđenim za nasilje u porodici ne bude dozvoljeno da žive sa svojom maloletnom decom i da otpuste socijalne radnike zadužene za slučaj deteta iz Nove Gradiške.