Hrvatska: Snažan zemljotres pogodio centralni region

Hrvatska: Snažan zemljotres pogodio centralni region

Devet meseci nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio glavni grad Hrvatske, Zagreb, tlo se ponovo zatreslo. Zemljotres jačine 5,1 pogodio je centralnu državnu regiju u blizini grada Siska.

Prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra, zemljotres se dogodio u ponedeljak u 6.28 sati, 50 km jugoistočno od Zagreba i 12 km severozapadno od Siska, 2 km ispod zemlje

Epicentar je bio 14 km severoistočno od Gline, bliže Petrinji, rekla je medijima šefica hrvatske seizmografske službe Ines Ivančić. Magnituda je bila 5 stepeni po Rihterovoj skali, rekla je ona za Hrvatski radio, dodajući da se tačna snaga još uvek utvrđuje i da su mogući novi potresi.

„Kakvo buđenje, sve se treslo. Bilo je kao u martu. Kakva godina“, rekao je jedan građanin.

„Osetio sam da je zemljotres snažan, sve se treslo, komšiji su ploćice padale sa kuće“, rekao je stanovnik Petrinje u blizini epicentra za Evropski mediteranski seizmološki centar.

Potres se snažno osetio na celom području Siska, a su ljudi istrčali na ulice zbog straha od naknadnih udara.

Šteta se tek procenjuje, još uvek nema izveštaja o žrtvama. Ubrzo nakon potresa potvrđena je manja oštećenja na nekim zgradama, a mnogi se već žale na ispucale zidove i dimnjake na području Siska.

Prema izveštajima, zemljotres se osetio i u Zaprešiću, pa čak i u Rijeci. Takođe postoje izveštaji da se osetio u Banjaluci i Jajcu, pa čak i u Novom Sadu.

Ali, tu nije bio kraj potresima. Nakon glavnog, dogodila su se još dva snažna zemljotresa. Jedan je izmeren kao 4,7 stepeni Rihterove skale u 7:49 sati, a drugi 4,1 Rihterove skale, u 7:51 sati. Oba su zabeležena sa epicentrom 5 km jugoistočno od Petrinje, izvestio je EMS.

Premijer Andrej Plenković i hrvatski predsednik Zoran Milanović posetili su u ponedeljak Sisak u pratnji nekoliko ministara. Plenković je rekao da mu je drago što niko nije povređen u jutrošnjim jakim zemljotresima i da će se šteta sanirati što pre je moguće.