Hrvatska: Spor u parlamentu oko antipedofilskih zakona i “zabrani izlaganja dece LGBT propagandi”

Hrvatska: Spor u parlamentu oko antipedofilskih zakona i “zabrani izlaganja dece LGBT propagandi”

Najavljeni set antipedofilskih zakona i „zabrani izlaganja dece LGBT propagandi“, koji je pripremio poslanik stranke Most u Hrvatskom saboru Nikola Grmoja, naišao je na osudu LGBT zajednice koja tvrdi da „LGBT propaganda ne postoji “, i dela levih opozicionih partija. Podrška je stigla iz redova opozicije desničarskih orijentisanih partija.

Stranka HSLS osudila je u petak izjavu poslanika Mosta Nikole Grmoje koji je izrazio nezadovoljstvo zbog promocije prava seksualnih manjina i povezao LGBT zajednicu sa pedofilijom.

“Tolerancija i netrpeljivost dve su suprotnosti koje danas najbolje simbolizuju dve Evrope, demokratsku sa liberalnim principima slobode, jednakosti i tolerancije kao deo njihove državne politike, i nedemokratsku koju vode Orbanove politike netolerancije i diskriminacije”, rekao je lider HSLS-a Dario Hrebak u saopštenju za štampu.

Rekao je da u toj vrsti Evrope postoje dve međusobno suprotne Hrvatske, jedna koja svojim vrednostima pripada EU i druga koju predstavljaju „Orbanovi poltroni”, a to je grupa kojoj „Grmoja očigledno pripada”, kojima smeta demokratija i vrednosti od kojih se sastoji.

HSLS, koji je deo vladajuće koalicije, smatra da je svrha političkih institucija mirno rešavanje sukoba između pojedinaca, zaštita pojedinaca od bilo kog oblika ugnjetavanja i pronalaženje rešenja za političke probleme koji bi bili u skladu sa željama i interesima pojedinaca.

„Demokratija nisu samo njene institucije, već i vrednosti na kojima je zasnovana, a odnos prema manjinama zapravo pokazuje kako društvo primenjuje svoje demokratske vrednosti u praksi“, rekao je Hrebak.

Nikada ne smemo prestati da se borimo protiv zaostalih ideja, jer ih osuđujući i jasno distancirajući od njih štitimo demokratiju i njene institucije, dodao je on.

Grmoja je u sredu najavio da će iznijeti antipedofilni zakon koji će takođe zabraniti širenje “LGBT propagande” na maloletnike.