Hrvatska: Šta se može očekivati od turističke sezone?

Hrvatska: Šta se može očekivati od turističke sezone?

Zbog situacije sa koronavirusnom pandeijom niko u Hrvatskoj ne očekuje da će turistička sezona biti na nivou prethodnih godina. Ali, za sada niko ne može proceniti kako će to izgledati.

Nezvanično, u 38 otvorenih hotela sada je smešteno manje od 200 turista u ovoj zemlji. Udruženje Glas preduzetnika predstavilo je nedavno rezultate istraživanja.

Prema Udruženju: Šta će biti sa sezonom 2020. godine? pitanje je za mnoge u turističkom sektoru, ali i za one koji nisu direktno povezani s njim, s obzirom da će biti indirektnih posledica u mnogim sektorima. Nakon ankete o korisnosti i očekivanjima preduzetnika (naročito u oblasti turizma) od turističkih zajednica, Udruženje je bilo zainteresovano za dalje istraživanje ove teme. Očekivanja za sezonu su „nesumnjivo loša“, a čini se da se na značajnu pomoć turističkih zajednica ne računa. Udruženje je zanimalo šta se trenutno događa sa najmodavcima turističkih kapaciteta i njihovim rezervacijama? Evo rezultata:

56% zakupaca imalo je znatan pad rezervacija ili prodaje njihovih smeštajnih kapaciteta. Još 4% njih je reklo da su početkom aprila imali pad srednje veličine. Nešto umirujuće, oko 16%, srećom, računa samo neznatno smanjenje broja rezervacija ili prodaje njihovih smeštajnih kapaciteta. Nažalost, još 21% prijavilo je veliki broj otkaza za postojeće rezervacije ili ranije prodate aranžmane. Tek nešto manje od 3% učesnika reklo je da nema smanjenja broja rezervacija ili je on minimalan.

“To je još jedna potvrda da ćemo imati izazovnu turističku sezonu, a posebno za sve one kategorije koje novi prihod neće moći ostvariti do sezone 2021. godine, što je sada takođe teško predvideti. S obzirom na veličinu ovog sektora, svakako bismo trebali dobro razmisliti o dodatnim mogućnostima intervencije kako bi se izbegao domino efekat koji uzrokuje još veću štetu,” kažu u ovom Udruženju./ibna