Hrvatska: Studentska inovacija može spasiti more

Hrvatska: Studentska inovacija može spasiti more

Četiri učenika iz hrvatskog grada Splita dizajnirali su uređaj za čišćenje mikroplastike s mora, koji je za razliku od ostalih takvih uređaja daljinski upravljan i može se kretati.

Hrvatski mediji pišu da su studenti Antonija Buzov, Petra Kundid, Matej Radić i Andro Rudan osmislili sistem koji može filtrirati morsku vodu i uklanjati mikroplastiku iz nje, a može se voditi daljinskim upravljačem, što ga čini boljim od ostalih sličnih pročišćivača.

„Problem mikroplastike je u tome što ona adsorbuje teške metale, pa kada progutate mikroplastične čestice iz mora, zapravo unosite teške metale, što bi na kraju moglo dovesti do različitih karcinoma, krvarenja i drugih bolesti“, rekla je Petra Kundid, koja radi na doktoratu parazitologije.

Kako se mikroplastika nalazi na površini i na samom dnu mora, prvobitno su zamislili valjak sa rupama, sa svojstvima sunđera, ali kako su istraživali dalje, dizajnirali su polupotopljenu kutiju koja filtrira i čisti morsku vodu koja kroz njega prolazi. Proizvod su nazvali „CBRO“.

„Koristili smo jeftine materijale jer za ovu vrstu proizvoda obično treba mnogo novca, što je, verujem, razlog zašto se pojedinci ne usuđuju da se „uhvate u koštac“ sa ovim problemom“, rekao je Andro Rudan objašnjavajući svoj prototip.

„Propeler je odštampan na 3D štampaču, motor je iz bušilice i napajaju ga tri baterije od prenosnih računara koje se više ne koriste. Elektronika i uređaj su povezani na Internet. Kormilo i brzinu motora kontrolišemo putem mobilnog telefona “, rekao je i dodao da nameravaju da instaliraju senzore koji će meriti količinu vode koja prolazi kroz uređaj kako bi se dobili numerički podaci koje će kasnije biti lakše koristiti u studijama .

Plastika čini 85% otpada na plažama širom sveta, a prošle godine je Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) rekla da u Mediteran svake godine procuri preko 200.000 tona plastike, uz oštro upozorenje da će do 2040. ta količina udvostručiti ukoliko se ne preduzmu značajne mere.

Na plenarnoj sednici krajem marta, Evropski parlament je u svojoj rezoluciji o morskom otpadu naglasio štetu koju je naneo ribarstvu i pozvao na hitne mere za smanjenje takvog otpada, od daljeg ograničavanja upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu do promocije sakupljanja i recikliranja.

Rezolucija takođe poziva na snažnije uključivanje pomorskog aspekta u Evropski zeleni sporazum.