Hrvatska: Teret novih dugova ponovo bi pao na pleća već preopterećenih građana, kaže stranka Pametno

Hrvatska: Teret novih dugova ponovo bi pao na pleća već preopterećenih građana, kaže stranka Pametno

Liberalna centristička opoziciona stranka Pametno upozorila je u petak da će teret novog zaduživanja pasti na pleća građana i preduzeća, predlažući da vlada ukine Finansijsku agenciju, prestane trošiti novac na subvencionisano stanovanje, smanji poreze i smanji broj lokalnih i jedinice regionalne uprave.

„Najava ministra finansija Zdravka Marića o novom zaduživanju radi otplate duga farmaceutskim veletrgovcima ujedno je najava nastavka neodgovornog upravljanja javnim finansijama i najbolji pokazatelj ekstravagancije vlade premijera Andreja Plenkovića“, rekao je član stranke u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije Igor Skoko.

Rekao je da se dugovi moraju vraćati, ali da će teret ponovo pasti na pleća već preopterećenih građana i preduzeća.

Podsetio je da je hrvatski javni dug premašio 315 milijardi kuna i da se očekuje da će se odnos duga i BDP-a do kraja godine približiti 90%. U kriznoj godini 2009. javni dug iznosio je 160 milijardi kuna.

“To su alarmantni i zabrinjavajući iznosi koji će se sada dodatno povećavati, umesto da vlada radi na njihovom smanjenju”, rekao je Skoko i dodao da se Hrvatska mora hitno okrenuti štednji i odgovornom upravljanju novcem poreskih obveznika.

Predložio je da vlada ukine Finansijsku agenciju jer „ovaj relikt socijalizma ne postoji ni u jednoj razvijenoj zemlji“.

Umesto “netransparentne i skandalozne potrošnje” na subvencionisano stanovanje, Skoko je rekao da sa nižim porezima vlada može da omogući jeftiniju izgradnju i niže cene imovine.

Rekao je da bi vlada trebalo da prestane da pokušava da spasi državne “hronične gubitnike”, napominjući da bi novac potrošen na spašavanje brodogradilišta rešio problem duga prema farmaceutskim veletrgovcima.

Skoko je takođe doveo u pitanje logiku postojanja “ogromnog broja” okruga, gradova i opština.