Hrvatska: Todorić i saradnici oslobođeni optužbi

Hrvatska: Todorić i saradnici oslobođeni optužbi

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić oslobođen je optužbi da su on i troje njegovih saradnika prevarili sada ugašeni poljoprivredno-prehrambeni konglomerat od 1,25 miliona evra, presudio je u sredu Županijski sud u Zagrebu.

Oslobođeni su i bivši menadžeri Agrokora, Ante Huljev i Piruška Canjuga, kao i četvrtookrivljena Nicole De Rossi.

Optuženi su negirali sve optužbe.

Prema optužnici, Todorić, kao predsednik odbora, i Huljev, kao glavni finansijski direktor, zloupotrebili su korporativni položaj u 2013. godini dozvolivši isplatu 1,25 miliona evra švajcarskoj konsultantskoj kući za konsultantske usluge, svesni da takve usluge nisu bile niti bi se mogle pružiti Agrokoru.

De Rossi je, kao odgovorno lice u švajcarskoj firmi, optužena da je pomagala Todoriću i Huljevu u izdavanju računa za navodno pružene konsultantske usluge.

Canjuga, član uprave Agrokora, optužen je za podstrekivanje Todorića i De Rosi. U optužnici se navodi da su Huljev i Canjuga stvarni vlasnici švajcarske firme.

Nakon presude, tužilac je najavila da će uložiti žalbu i rekla da ne misli da je doživela fijasko.

Advokat Piruške Canjuge, Anto Nobilo, rekao je da je ovo jedina moguća presuda.

“Tužilaštvo nije ponudilo sudu nijedan dokaz. Podnete su paušalne sume, po mom mišljenju ovo je fijasko. Zašto bi se Todorić izložio oštećivanju sopstvene kompanije koju poseduje?” rekao je Nobilo dodajući da ovo ne znači ništa za  aferu „veliki Agrokor“.

Ljiljana Planinić, Todorićeva braniteljica po službenoj dužnosti, rekla je da je odbio saradnju, tvrdeći da nema “od čega da se brani”.

Advokat Ante Huljeva rekla je da je ovaj slučaj vrlo brzo okončan i da je njen klijent zbog procesa pretrpeo poslovnu štetu.

Posle advokata, medijima se obratio i sam Ivica Todorić.

“Ljudi koji su ukrali privatnu imovinu Agrokora optužili su nas da bi sakrili sopstveni zločin. Nisam želeo da dajem izjave tokom suđenja, ali danas mogu da kažem da je tužilaštvo poslalo monstruoznu optužbu Borgove grupe koju je vodio Ramljak i pod sponzorstvom Plenkovića“, rekao je Todorić i dodao da je „državnim tužiocem upravljano daljinskim upravljačem zvanim Božinović“.

Optužio je premijera Andreja Plenkovića da je zemlju doveo do prosjačkog štapa i da je Hrvatsku učinio najkorumpiranijom državom u Evropi.

Upitan kako očekuje da se slučaj “velikog Agrokora” okonča, rekao je da se ni u tom slučaju neće braniti.

“Ljudi, nemam sa kim da razgovaram”, rekao je, dodajući da je Agrokor sada na rubu uništenja.

Todorić je pod istragom od novembra 2017. godine zbog nezakonitog izvlačenja više od milijarde kuna (133,3 miliona evra) iz Agrokora. Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu za ovaj glavni dio slučaja Agrokor 15. septembra.