Hrvatska: Tomašević pobedio na izborima u Zagrebu

Hrvatska: Tomašević pobedio na izborima u Zagrebu

Tomislav Tomašević (Možemo!), pobedio je na izborima za zagrebačkog gradonačelnika, Ivica Puljak (Centar) pobedio je u Splitu, Marko Filipović (Socijaldemokratska stranka) u Rijeci i Ivan Radić iz Hrvatske demokratske zajednice pobedio je u Osijeku.

Prebrojani su glasački listići sa svih biračkih mesta u Zagrebu, a prema službenim informacijama, Tomislav Tomašević iz zeleno-leve koalicije pod vodstvom Možemo! osvojio je 65,25 odsto glasova.

U prvom krugu lokalnih izbora 16. maja, Tomašević je osvojio 147.631 glas, a u drugom krugu izbora u nedelju, 199.630 glasova.

Njegov protivkandidat iz desničarske stranke DP Miroslav Škoro osvojio je 34,75 posto glasova ili 106 300 glasova u krugu gradonačelnika.

Izlaznost u Zagrebu bila je 45,07 odsto, što je dva procentna poena manje nego u prvom krugu, a 2 odsto glasačkih listića bilo je nevažeće.

U svom prvom obraćanju sa pozicije izabranog gradonačelnika u nedelju, Tomašević je rekao da su stanovnici Zagreba verovali u njegovu sposobnost da vodi grad, pozivajući ih da učestvuju u donošenju odluka o razvoju grada.

“Hvala ti, Zagreb! Hvala na poverenju, nadi, na uverenju da je moguća istinska promena. Hvala ti na jasnom mandatu za stvarnu promenu. Hvala ti što veruješ u mene, u sebe i u sve nas,” rekao je Tomašević.

Dodao je da se čitav život borio za grad i njegove interese i protiv štetnih dogovora i odluka onih koji su, kako je rekao, okupirali grad, sistematski ga zanemarujući i koristeći kao sopstvenu bankomat.

Tomašević se prisetio da je njegova kampanja za Zagreb započela davne 1998. godine kada je imao 16 godina i borio se protiv ilegalnog odlaganja opasnog otpada u šljunkare uz reku Savu.

“Dvadeset i tri godine kasnije, evo nas, zajedno sa najboljim timom s kojim se godinama borim za pravednije, solidarnije i tolerantnije društvo. To su ljudi s kojima delim viziju Zagreba kao zelenijeg, pravednijeg i transparentnijeg grada“, rekao je Tomašević.

“Naša misija neće trajati samo do sledećih izbora; gledamo daleko dalje u budućnost, jer nam je najvažnije dugoročno blagostanje grada. Zagrebe, dali ste mi svoje poverenje i molim vas da zajedno učestvujemo sa nama, u donošenju odluka o razvoju grada“, rekao je Tomašević.

Kandidat za gradonačelnika liberalne stranke Centar, Ivica Puljak, pobedio je u nedjelju na drugom krugu izbora u drugom po veličini hrvatskom gradu Splitu, sa 56,75 posto glasova. U prvom krugu je osvojio 17.500 glasova, a u drugom 35.565.

Njegov rival, Vice Mihanović iz vladajuće stranke desnog centra HDZ, osvojio je 43,25 posto glasova ili 27.106 glasova.

Izlaznost u Splitu bila je 43,53 odsto, što je manje nego u prvom krugu kada je izlaznost bila 43,97 odsto, a 2,90 odsto glasačkih listića bilo je nevažeće.

Prebrojani su i glasački listići sa svih biračkih mesta u lučkom gradu Rijeci, a rezultati pokazuju da je socijaldemokrata Marko Filipović osvojio 54,48 odsto glasova. U prvom krugu 16. maja osvojio je 11.970 glasova, a u drugom 18.902.

Njegov rival, nezavisni kandidat Davor Štimac, osvojio je 45,52 odsto glasova.

Izlaznost u Rijeci bila je 34,16 procenata, 3 odsto manje nego u prvom izbornom krugu, a 3,37 procenata glasačkih listića bilo je nevažeće.

Pobednik u Osijeku je Ivan Radić iz HDZ-a, sa 59,68 posto osvojenih glasova, dok je njegov rival Berislav Mlinarević, nezavisni kandidat kojeg podržavaju stranka DP i konzervativna populistička stranka Most, osvojio 35,52 posto glasova.

Radić je u drugom krugu osvojio 15.526 glasova, u odnosu na 13.655 glasova u prvom krugu. Izlaznost u Osijeku bila je 29,13 odsto, čak 10 pp manje nego u prvom krugu, a 4,80 posto glasačkih listića bilo je nevažeće.

Izlaznost na nacionalnom nivou iznosila je 37,96 odsto na izborima za načelnike županija i gradonačelnika Zagreba, a 43,86 odsto za ostale gradonačelnike.