Hrvatska traži izvinjenje Srbije zbog incidenta u Kninu

Hrvatska traži izvinjenje Srbije zbog incidenta u Kninu

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske najoštrije osuđuje skandalozni čin člana delegacije predvođene državnim sekretarom u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije tokom posete Hrvatskoj, kao i poruku koja grubo vređa Hrvatsku i promoviše poražene ideje Velike Srbije.

„Posebno žalimo što je takve neprihvatljive izjave dala osoba koja je bila deo zvanične srpske delegacije, zbog čega očekujemo zvanično izvinjenje i nedvosmisleno distanciranje“, navodi Ministarstvo u saopštenju za štampu.

Član srpske delegacije nazvao je Knin “srpskim i okupiranim” i izrazio nadu da će se nad njim ponovo zavijoriti srpska zastava.

Miloš Stojković, humanitarni radnik i teolog, bio je u delegaciji koju je predvodio državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije koja je posetila srpsku zajednicu u Šibensko-kninskoj županiji povodom srpskog verskog praznika.

Tokom penjanja na kninsku tvrđavu, Stojković je snimio video snimak na kojem pozdravlja svoje prijatelje sa „srpske okupirane teritorije“. “Ponovo smo u našoj Krajini, ovo je Knin, živela Srbija”, rekao je.

Video je postavljen na Facebook, a kasnije je uklonjen.

“Ovde slave takozvanu operaciju Oluja, pogrom srpskog naroda, a mi smo ovde da im pokažemo koliko god možemo da je ovo još uvek Srpska Krajina”, rekao je Stojković okrećući kameru ka vrhu tvrđave rekavši: „Tamo je na vrhu njihova zastava, ako Bog da jednog dana zavijorićemo svoju, ovo je okupirani srpski Knin“.

Od 1991. do 1995. Knin je bio središte “Republike Srpske Krajine”, teritorije pod kontrolom Srba koji su se pobunili protiv hrvatskih vlasti. Hrvatska policija i vojne snage ušle su u grad u avgustu 1995. godine u vojnoj ofanzivi pod nazivom Operacija Oluja. Kao rezultat, stotine hiljada Srba napustilo je domove i otišlo u Srbiju i Republiku Srpsku.

Policijska uprava Šibensko-kninske županije istražuje sve činjenice i okolnosti kako bi definisala daljnje postupanje iz svoje nadležnosti.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputiće protestnu notu ambasadi Srbije u Zagrebu.