Hrvatska: Tri poslanika osumnjičeni za korupciju

Hrvatska: Tri poslanika osumnjičeni za korupciju

Hrvatski parlament ukinuo je u petak imunitet trojici poslanika zbog optužbi za korupciju.

Bila je to odluka bez presedana u novijoj istoriji parlamenta, jer nikada pre tri poslanika nisu lišena imuniteta od krivičnog gonjenja u jednom danu.

U pitanju su poslanici Dražen Barišić (HDZ), gradonačelnik Velike Gorice, Darko Puljašić (HDZ), gradonačelnik Požege i Vinko Grgić (SDP), gradonačelnik Nove Gradiške.

Odluka je doneta sa 121 glasom za i jednim suzdržanim u slučaju Barišića i sa 123 glasa za i dva uzdržana u slučaju Puljašić i Grgić.

Barišić i Grgić osumnjičeni su u slučaju korupcije u koji su bili uključeni državni operater naftovoda JANAF i kompanija Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada. Ukupno 13 osoba je osumnjičeno za finansijske prekršaje u ovom slučaju.

Barišić je osumnjičen za širenje uticaja i zloupotrebu položaja i ovlašćenja, dok je Grgić osumnjičen za primanje mita.

Puljašić je povezan sa još jednim slučajem – dogradnjom osnovne škole u ​​Požegi. Utvrđeno je da je gradska uprava finansirala ovaj projekat od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, iako nije urađen nikakav posao. Sumnja se da je to učinjeno na osnovu sporazuma koji je falsifikovao Puljašić.

U četvrtak je Barišić suspendovao mandat u parlamentu, a zamenio ga je Mato Čičak, predsednik opštine Rugvica. Čičak je položio zakletvu u petak.

Kako izveštava N1, Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) pokrenula je u četvrtak uveče istragu protiv izvršnog direktora operatora naftovoda JANAF Dragana Kovačevića i još deset osoba zbog sumnje na trgovinu uticajem, davanje i primanje mita, ilegalne preferencijalne tretmane, te pomaganje i podržavanje u ovim zločinima.

Glavni osumnjičeni u predmetu je Krešo Petek, osnivač i šef operacija kompanije Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada. On je navodno Kovačeviću dao 1,96 miliona kuna nagrade za poslovne poslove koje je JANAF dodelio njegovoj kompaniji od septembra 2019.

Takođe se sumnjiči da je dao 100.000 kuna gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću (SDP) kao nagradu za pomaganje u dodeli posla na javnom tenderu konzorcijumu u kojem je bila i Petekova kompanija.

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić (HDZ) navodno je osigurao dodelu ugovora o javnoj nabavci od 97,3 miliona kuna Petekovoj kompaniji. Koristeći svoju gradonačelničku poziciju, zatražio je od predsednika odbora lokalnog vodoprivrednog preduzeća da izmeni dokumentaciju za javni tender kako bi odgovarala zahtevima Peteka i njegovog konsultanta.