Hrvatska: Turistička sezona počela sa manjim rezultatima nego prošle godine

Hrvatska: Turistička sezona počela sa manjim rezultatima nego prošle godine

Ministar turizma u hrvatskoj Vladi Gari Cappelli rekao je u nedelju da se broj turista povećavao iz dana u dan i da ih u Hrvatskoj trenutno boravi 115.000, što je otprilike 20% broja u isto vreme prošle godine, te da su Istra, Primorsko-goranska županija i Zadar među najposećenijim.

Turisti takođe obilaze kontinentalne županije, ostvarujući 50% prometa u odnosu na isti period prošle godine, Požeško-slavonska županija čak 61%.

Očekuje se da će ovogodišnji prihod od turizma iznositi 30-35% u odnosu na prošlogodišnji, a Istra i Primorsko-goranska županija očekuju da će biti i do 40%, s tim da će ova druga ostvariti 21% dolazaka i 29% noćenja u godini.

Govoreći na konferenciji za novinare u Opatiji, Cappelli je rekao da je 188.000 turista boravilo u Hrvatskoj od 1. do 13. juna, ostvarujući milion noćenja, te da je ove godine do sada zabeleženo 20% dolazaka i 24% noćenja u poređenju s prvom polovinom 2019. godine.

Četrdeset pet posto turista koji borave u Hrvatskoj su domaći, 34% dolaze iz Slovenije, 15% iz Nemačke, 12% iz Austrije i Češke. Top destinacije su Rovinj, Vir, Mali Lošinj, Medulin i Krk.

U protekla 24 sata u Hrvatsku je ušlo oko 20.000 turista, rekao je Cappelli dodajući da Nemačka otvara svoje granice i da njeni državljani neće morati u samoizolaciju nakon povratka kući.

Austrija i Mađarska su sledeći, rekao je on i dodao da se očekuje da će se najvažnija tržišta u Centralnoj Evropi ponovo otvoriti posle 15. juna.

Rezervacije za 10. juli i nakon toga znatno rastu, više nema otkaza, potrošnja raste, uglavnom u kampovima, privatnom smeštaju i hotelima, rekao je ministar.

Kazao je da u Rijeci i Malom Lošinju trenutno pristaju jahte u vrednosti od milijardu evra. Objasnio je da se veliki broj njih izvlačio iz nekih luka i dolazio u Hrvatsku.

Cappelli je rekao da 73% turista u kampovima boravi u onima koji su obeleženi  sa četiri zvjezdice, da je 51% onih koji borave u hotelima izabralo one sa pet zvezdica, te da je potražnja za najskupljim smeštajem rasla.

Upitan za italijanske turiste, rekao je da su najavili svoje dolaske i ulazak u Hrvatsku, da dolaze oni koji imaju kuće i plovila u Hrvatskoj, a da je 2.000 Talijana stiglo prošlog vikenda.

Ministar je rekao da se organizuju avionske linije za Dubrovnik, da će letovi Ryanaira do Zadra verovatno biti sufinansirani, da će letovi za Krk iz Dizeldorfa i Hamburga početi sledeće nedelje, da će vozovi iz Češke dolaziti tri puta nedeljno, verovatno četiri, a najavljeno je i 10.000 putnika.

Gosti iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Izraela takođe su važni, rekao je on i dodao da će se o dolasku turista iz Kine i Južne Koreje razgovarati početkom septembra.

Cappelli je dalje rekao da je ove godine u turizmu angažovano vrlo malo sezonskih radnika, da ih je u ovom trenutku oko 2.000, a da su umesto njih angažovani domaći radnici.

Upitan za rizike povezane sa COVID-19, rekao je da je sve uravnoteženo, da je važna dobra organizacija i da je hrvatski zdravstveni sistem zaslužio veliku pohvalu za dobru epidemiološku situaciju.

Rekao je da će se otvoriti turističke operacije, da postoji rizik, ali da je važno pridržavati se protokola koji je definisao nacionalni tim za upravljanje krizama COVID-19.