Hrvatska: Turistička sezona prevazišla očekivanja

Hrvatska: Turistička sezona prevazišla očekivanja

Hrvatska je u julu zabeležila 3,7 miliona dolazaka i 25 miliona noćenja, saopštilo je u nedelju Ministarstvo turizma i sporta. Prema podacima Ministarstva, dolasci su na nivou od 80 odsto onih iz rekordne 2019. godine, a noćenja na nivou od 81 odsto.

Prema prvim podacima sistema eVisitor, koji sadrži turistički saobraćaj ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima i nautičkom čarteru, od ukupno 25 miliona noćenja, strani turisti su ostvarili 21,6 miliona, dok su 3,3 miliona noćenja ostvarili domaći turisti.

Tako je u julu ove godine bilo 47 odsto više dolazaka i 33 odsto više noćenja nego prošle godine u istom periodu. U poređenju sa rekordnim rezultatima iz predpandemijske 2019. godine, rezultati u julu ove godine su na nivou od 80 odsto dolazaka i 81 odsto noćenja ostvarenih u istom mesecu 2019. godine.

Najviše noćenja turista, 6,7 milijuna, ostvareno je u Istarskoj županiji, a dve županije su na drugom mestu po broju noćenja, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska, gdje je ostvareno 4,7 milijuna turističkih noćenja.

U Zadarskoj županiji ostvareno je 4,3 milijuna noćenja, u Šibensko-kninskoj 1,9 milijuna, dok je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ostvareno 1,5 milion.

Rovinj je najbolje odredište s 909.000 noćenja, zatim Vir s 856.000 i Poreč sa 734.000 noćenja.

Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Nemačke, 4,4 miliona, slede Slovenci sa 3,7 miliona noćenja, Poljaci sa 2,4 miliona, Česi sa 2 miliona i Austrijanci sa 1,9 miliona noćenja. Većina noćenja ostvarena je u objektima domaćeg smeštaja, kampovima i hotelima, navodi Ministarstvo.

Ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac istakla je da dosadašnji rezultati 2021. godine pokazuju da Hrvatska može biti bezbedna i uspešna turistička destinacija i da julski rezultati daju razlog za optimizam.

“Trendovi su veoma dobri i odlična su najava za avgust i posezonu. U poslednjoj nedelji jula postigli smo rezultate koji su 90 odsto od onih koje smo imali u julu, rekordne 2019. godine”, rekla je Brnjac.