Hrvatska: Turističke destinacije očekuju nemačke državljane

Hrvatska: Turističke destinacije očekuju nemačke državljane

Vodeći nemački turistički operatori, uključujući TUI, zainteresovani su za zakup dela sezone u Hrvatskoj, koja je među destinacijama koje bi se mogle rezervisati za leto, avionskim aranžmanima, kažu podaci Hrvatske turističke zajednice.

Napominjući da Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i njena nemačka predstavništva stalno i proaktivno sarađuju sa nemačkim tržištem i partnerima o mogućnostima saradnje i dolasku nemačkih turista u Hrvatsku ovog leta, direktor HTZ-a Kristjan Staničić rekao je da je Hrvatska pomenuta u komunikaciji sa vodećim medijima na tom tržištu kao moguća destinacija za letnji odmor, pre svega zbog odličnih rezultata u sprečavanju širenja koronavirusa i kao odredište do kojeg se automobilom može doći relativno brzo.

Osim za ova putovanja postoji interesovanje za “vazdušne mostove”, tj. dolazak turista od strane turoperatora i avio-kompanija, međutim, za svako putovanje iz Nemačke, u toj zemlji će prvo trebati ukinuti ograničenja za putovanje u inostranstvo. To se očekuje sredinom juna, a prema nekim informacijama za neke destinacije, avioni bi mogli biti spremni oko 10. juna. Ipak, sve će to zavisiti od epidemiološke slike u Nemačkoj i zemljama u koje bi turisti putovali.

Prema Staničiću, predsednik Uprave TUI-ja Fritz Joussen smatra da je potrebno razlikovati destinacije sa uslovima za prijem gostiju od onih koji su još nedostupni, označivši Hrvatsku kao destinaciju koja ispunjava uslove.

“Pretpostavke i interes TUI-ja i drugih nemačkih turoperatora za dolazak nemačkih turista u Hrvatsku sigurno postoje, kao i da realizujemo deo sezone i svedu sopstvene gubitke na minimum. Interes je prisutan i među pojedinim nemačkim turistima, sa kojima takođe stalno komuniciraju putem mreža i kancelarija,” kaže Staničić.

Ipak, o tome kako, kada i kojim prevozom će se ova putovanja realizovati još se pregovara. Kako će određene destinacije nesumnjivo biti izvan domašaja organizovanog turističkog saobraćaja putem agencija i turoperatora, Staničić veruje da će biti dovoljno kapaciteta da se čarter letovima ili redovnim avio-kompanijama obezbede pojedinačne destinacije. Ne predstavljajući planove za investiranje na tom tržištu u novim okolnostima, Staničić podseća da HTZ već godinama sarađuje sa vodećim nemačkim tur operaterima i aviokompanijama (TUI, FTI, ID Riva, RSD, Eurovings, Condor i drugima), i veruje da mogu se ostvariti projekti.

“Ove kompanije neprekidno koriste naše komunikacione poruke, kao i novi koncept #CroatiaLongDistanceLove. Čim se stvore odgovarajući uslovi na nemačkom tržištu, sprovešćemo ciljanu onlajn kampanju za određene grupe turista i stanovnika južnih nemačkih pokrajima,“ otkriva Staničić.

Dodaje da će u Nemačkoj, kao i na ostalim tržištima na kojima planiraju provoditi promotivne aktivnosti, sigurno koristiti trenutnu sliku Hrvatske kao bezbedne i “korona free” zemlje.

Upitan o procenama i očekivanjima najvažnijeg tržišta hrvatskog turizma, direktor HTZ-a veruje da bi Hrvatska mogla ostvariti i do 30 posto prošlogodišnjeg rekordnog prometa, kada bi Nemci ponovo mogli putovati u inostranstvo nakon 14. juna.

TUI i drugi veliki nemački turistički operateri trenutno pokazuju slična interesovanja za Grčku, Kipar, Portugal, Španiju i Austriju, čije vlade, prema informacijama nemačkih turističkih krugova, pregovaraju sa nemačkom vladom o mogućnosti uspostavljanja vazdušnih turističkih mostova nakon što nemačkim državljanima bude dozvoljeno da putuju.