Hrvatska: Turistički radnici čekaju vakcinaciju

Hrvatska: Turistički radnici čekaju vakcinaciju

Veliki procenat turističkih radnika u Hrvatskoj čeka vakcinaciju u nadi da će ove godine imati sigurniju sezonu.

Slobodna Dalmacija prenosi da je čak 70 posto ispitanika iz turističkog sektora izrazilo interes za vakcinaciju, pokazalo je istraživanje koje su provele Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska turistička zajednica.

Ministarstvo turizma i sporta pokrenulo je prikupljanje ličnih podataka zaposlenih putem strukovnih udruženja radi sprovođenja Programa vakcinacije, koji bi sektor turizma stavio u prioritetnu grupu.

Prioritet u okviru ovog programa određuje se prema epidemiološkim rizicima, s prednošću ne samo za zaposlene koji imaju veći kontakt sa gostima, već i, na primer, za one koji zbog prirode posla nisu u stanju da obezbede odgovarajuću socijalnu distancu, posebno u zatvorenom , kao u kuhinji.

Turistički radnici u Hrvatskoj zainteresovani za vakcinaciju podeljeni su u dve grupe. Prva uključuje operativno osoblje (recepcija, konobari, domaćinstvo, vozači, vodiči, skiperi itd.) i oni koji su svakodnevno u direktnom kontaktu sa njima. Prioritet broj dva odnosi se na „administrativno osoblje“ i zaposlene koji rade na dislociranoj lokaciji, a koji nisu u svakodnevnom kontaktu sa osobama iz prve grupe.

“Dobra vest je da smo stavljeni na listu prioriteta. Svi skiperi će biti vakcinisani; nema diskusije. Ovo je od vitalnog interesa za nas, posebno ako bi to tražili klijenti ili ako je neko od nas član posada jahte”, kaže Vicko Ozretić, predsednik Hrvatskog saveza skipera i članovi posade jahti „Crosca”.

Udruženje još nije dobilo informacije o tome kada će vakcinacija početi, a nadaju se da će to biti što pre. Međutim, zbog trenutne epidemiološke situacije u Evropi i strogih mera, malo se nadaju da će uskoro početi sa radom.

Sve brojke, kaže Ozretić bez oklevanja, znatno su opale.

“Verujemo u vrhunac sezone; nadamo se da će biti dobar. Kako u nautičkom turizmu inače mamo prilično dobru predsezonu i posezonu, prvi ćemo osetiti gubitak i nedostatak ove predsezone jer čarteri obično počinju polako za Uskrs, a počinju da rade u maju. To je otprilike sada. Malo će nas raditi ovog Uskrsa, a možda niko“, kaže Ozretić. Prve rezervacije zabeležene su tek u junu, ali pojavio se novi problem koji dodatno komplikuje poslovanje u nautičkom turizmu.

“Ovo su vaučeri iz prošle sezone. Deo ovih klijenata počeo je da traži povraćaj novca, gde najamnici očekuju veliki udarac. Ovo je jedan od ogromnih problema koje trenutno rešavamo. Lako je otkazati jedno ili dva putovanja, ali dvadeset ili trideset je teško podneti“, objašnjava Ozretić.

Problem otkazivanja vaučera trenutno je eskalirao, jer se broj zaraženih povećava širom Evrope usled brzog širenja novih sojeva koronavirusa.