Hrvatska: Turizmu treba pomoć, kaže ministarka

Hrvatska: Turizmu treba pomoć, kaže ministarka

Hrvatska ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac rekla je tokom gostovanja u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada“ da u ovo vreme treba najviše pomoći turizmu, jer je najviše pogođen trenutnom situacijom.

„Ono što je bitno za turizam su mobilnost i otvorene granice, a svi znamo što se događa s industrijom putovanja. Dolazimo u resor u kojem sada treba najviše raditi i onima koji su vezani uz turistički sektor najviše pomoći“, kazala je.

Naglasila je da je Vlada do sada izdvojila 10 milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta, što uključuje 630 hiljada radnika iz 107 hiljada kompanija.

„Vlada je pokazala da je najvažnije očuvanje radnih mesta i likvidnost. Situacija nije laka i nikome nije bilo lako doneti ove mere. Uvek se gledala ravnoteža zdravstvenog i privrednog sistema. Popuštanje mera zavisi od toga kakva je epidemiološka situacija. Zasad nije dobra, ali treba pričekati“, rekla je.

Brnjac je istakla da je Ministarstvo turizma i sporta održalo konstruktivne sastanke s ugostiteljima te su svi svesni situacije.

„Uključili smo i druge aktvnosti u razgovore, ne samo ugostitelje, već i one koji su vezani za tu oblast. Teretane, sportske aktivnosti i priređivači igara na sreću, svi su oni bili uklopljeni u set mera. Predlog ugostitelja je išao u dva smera. Mi smo gledali da bude što pravednije za sve te delatnosti i budu uključeni u postojeće mere. Pokrivanje fiksnih troškova dobro je izračunato“, rekla je.

Rekla je da se putničke agencije nalaze u izrazito nezahvalnoj situaciji.

„Za njih je važno da su u programu očuvanja radnih mesta, a Ministarstvo turizma i sporta priprema državnu podršku od 1,5 milijardi kuna koja će se odnositi na navedene delatnosti“, dodala je ona.

Bilo je reči i o investicijama u turističkom sektoru. „Investicije su u manjem intenzitetu nego što je to inače bilo“, kazala je Brnjac.

Turističkom sektoru je kroz mere omogućeno da se priprema za sezonu i pokazao se kao inovativan, fleksibilan.

„Pokazao se kao resor gdje su se svi pridržavali epidemioloških mera i bio je faktor koji je omogućio da Hrvatska bude bezbedna destinacija“, napomenula je Brnjac.

Kazala je da se tekom ove sezone pokazala potreba za smeštajnim kapacitetima visokog kvaliteta te da u hotelima nije bilo ni jednog zaraženog, poštovale su se sve mere i standardi.