Hrvatska: Turska ponudila pomoć područjima pogođenim zemljotresom

Hrvatska: Turska ponudila pomoć područjima pogođenim zemljotresom

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu posetio je u petak grad Petrinju, gde je izjavio da je Turska, koja je bila jedna od prvih zemalja koja je poslala pomoć u oblastima pogođenim zemljotresom u Hrvatskoj, spremna da nastavi da pomaže ovom regionu.

Hrvatski ministar inostranih poslova Gordan Grlić Radman zahvalio je Turskoj na brzom odgovoru i isporuci izdašne humanitarne pomoći.

Neposredno nakon snažnog zemljotresa 29. decembra u Sisačko-moslavačkoj županiji, koji je odneo sedam života i naneo veliku štetu, Turska je poslala 272 grejača i 480 šatora u pogođeni region.

Turski ministar podsetio je da je ministar Grlić Radman, nakon što je 30. oktobra prošle godine provinciju Izmir pogodio snažni zemljotres jačine 7.0, koji je rezultirao stotinama žrtava, odmah stupio u kontakt sa njim i ponudio pomoć.

„Sa tom dozom razumevanja i prijateljstva, želeli smo da vam prvi priskočimo u pomoć“, rekao je Čavušoglu. Izrazio je spremnost Ankare da pomogne Hrvatskoj u budućim projektima obnove u ovom području.

Turski zvaničnik je dodao da se njegova zemlja nalazi u seizmički aktivnom regionu i da je stekla iskustvo u suočavanju sa posledicama takvih katastrofa.

„Delimo ovu sudbinu sa vama na tužan način“, rekao je Čavušoglu.

Ankara je poslala 10 stručnjaka iz Uprave za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) u Hrvatsku.

Dalje, 200 montažnih kontejnera za smeštaj isporučeno je iz Turske u Hrvatsku, rekao je ministar Tomo Medved, koji je na čelu radne grupe koja se bavi posledicama zemljotresa 29. decembra.

Medved je izrazio zahvalnost i rekao da je siguran da će Hrvatska i Turska nastaviti da neguju svoje prijateljstvo.

U naselju kontejnera Šešerin, Čavušoglu je uručio ključeve poklonjenih kontejnera.

Grlić Radman je donaciju opisao kao snažan znak solidarnosti.

Dvojica ministara takođe su govorila o odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, a Čavušoglu je rekao da su se dogovorili da održe trilateralni sastanak Turska – BiH – Hrvatska.

Tokom posete, Čavušoglu se sastao sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Čavušoglu je prvi turski ministar spoljnih poslova koji je posetio Hrvatsku nakon 12 godina.

Turska pomoć takođe uključuje donaciju 500 ćebadi, higijenskih proizvoda i hrane, kao i finansijsku pomoć nekoliko turskih kompanija.