Hrvatska: U poslednja 24 časa od koronavirusa umrla 32 pacijenta

Hrvatska: U poslednja 24 časa od koronavirusa umrla 32 pacijenta

Hrvatska je u ponedeljak zabeležila 1 165 novih slučajeva zaraze koronavirusom u poslednja 24 časa i 32 smrtna slučaja povezana sa koronom, što je najveći broj u jednom danu.

Broj aktivnih slučajeva u ovoj zemlji je 14 734. Od toga je  1 127 hospitalizovano, uključujući i 94 pacijenta na respiratorima, izveštava nacionalni tim za borbu protiv koronavirusa u svom redovnom jutarnjem izveštaju.

Od 25. februara, kada je prvi slučaj potvrđen u Hrvaskoj, 52 660 građana je inficirano ovim novim virusom, od čega je 594 umrlo a 37332 se oporavilo, ukljujući i 2 293 u poslednja 24 časa.

Trenutno se u samoizolaciji nalazi 25 925 građana. Do sada je testirano 507 163 građana uključujući 5 115 u poslednja 24 časa.

Ministar zdravstva Hrvatske, Vili Beroš, najavio je u nedelju da će od utorka početi testiranje brzim antigenskim testovima, a vrlo skoro i serološko testiranje određenog dela populacije kako bi se utvrdilo koliko je stanovnika Hrvatske bilo u kontaktu s koronavirusom.

“Brzi testovi koriste se širom Evrope i sveta i Hrvatska u tome ne zaostaje. Određeni brzi antigenski testovi već su verifikovani u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i od utorka bi trebali krenuti u upotrebu”, rekao je Beroš.

Međutim, upozorio je da su ti testovi “relevantni, ali ne u svim okolnostima”.

“U ovom trenutku struka smatra da su oni relevantni u slučajevima kad ljudi imaju simptome. Kad oni pokažu pozitivan nalaz, to zaista je pozitivan nalaz. Međutim, kad pokažu negativan nalaz, to ne mora nužno značiti da je nalaz stvarno negativan. Zbog toga će se takvi bolesnici upućivati na PCR testiranje koji i dalje ostaje ‘zlatni standard'”, rekao je Beroš.

Međutim, dodao je ministar zdravstva, s obzirom na gužve na testiranjima, smatra se da bi brzi testovi mogli ubrzati proces za oko 25 do 30 posto što će biti od značajne pomoći.

Objasnio je da će od utorka svako ko dođe na testiranje “proći određenu proceduru te će  na osnovu postojanja ili nepostojanja simptomatologije biti određen za mogućnost brzog antigenskog testiranja”.

Rekao je i da će HZZO vrlo brzo formirati cenu brzih testova i plaćati tu uslugu za hrvatske građane.

Beroš je rekao da je testiranje cele nacije, kao što je to učinila Slovačka, jedna je od opcija, ali nju ne zagovaraju epidemiolozi, upravo zbog toga što brzi antigenski test ne mora nužno pokazivati stvarnu sliku.