Hrvatska: Ubrzane aktivnosti na proglašenju EEZ

Hrvatska: Ubrzane aktivnosti na proglašenju EEZ

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman pozvao je u četvrtak članove Sabora da podrže amandman na rezoluciju parlamenta o proglašenju ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) na Jadranu prema kojem bi on stupio na snagu 1. februara.

“Na taj način stvorićemo uslove za proglašenje ekskluzivne ekonomske zone na koju Hrvatska u potpunosti ima pravo prema međunarodnom pravu”, rekao je Grlić Radman u parlamentu.

Sabor je 18. decembra 2020. odobrio predlog za proglašenje EEZ u Jadranskom moru, obavezujući vladu da podrži jaču saradnju između Hrvatske, Italije i Slovenije na trilateralnom sastanku u januaru ove godine, nakon najave Italije da će proglasiti EEZ na Jadranu 2021.

Vlada je 14. januara ove godine podnela amandman kojim se precizira da će rezolucija Hrvatskog sabora stupiti na snagu 1. februara.
Prvi trilateralni sastanak na ekspertskom nivou zakazan je za 29. januar ove godine i biće održan video konferencijom. To će pripremiti teren za ministarski sastanak u martu, rekao je Grlić Radman.

O ovom pitanju razgovaraće se i u petak tokom sastanka Grlića Radmana i njegovog slovenačkog kolege Anže Logara, koji će doputovati u prvu zvaničnu posetu Hrvatskoj. Slovenija nema mogućnost da sama proglasi takvu zonu u skladu sa odlukom arbitražnog suda za slovenačko-hrvatski granični spor.

Logar odlazi u Zagreb otprilike mesec dana nakon trilateralnog sastanka sa hrvatskim i italijanskim kolegama Gordanom Grlićem Radmanom i Luigijem Di Maiom, na kojem je dogovorena izjava o zajedničkoj saradnji u zaštiti Jadrana. Izjava još nije potpisana, ali slovenački ministar rekao je poslanicima da „razvoj događaja uliva optimizam“. Slovenija je već dobila poziv za ekspertski sastanak u Rimu, a ministarstvo priprema polazne tačke.

Na prošlonedeljnoj sednici, ministar je rekao da će nakon ekspertskog sastanka uslediti sastanak na nivou sva tri ministarstva spoljnih poslova i na kraju između premijera.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije saopštilo je da će Logar i njegov hrvatski domaćin Grlić Radman posetiti Sisačko-moslavačku županiju, koju je krajem decembra pogodio razorni zemljotres.