Hrvatska učestvuje na EXPO 2020 u Dubaiju

Hrvatska učestvuje na EXPO 2020 u Dubaiju

EXPO 2020 Dubai je impozantna kulturna i poslovna manifestacija koja će se od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. održati u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pod glavnom temom “Connecting Minds, Creating the Future” (Spajanje umova, kreiranje budućnosti). Hrvatska će, uz 190 zemalja svijeta, biti deo ove manifestacije s paviljonom i temom “Croatia Inspiring Great Minds” (Hrvatska inspiriše velike umove).

Tokom šest meseci održavanja izložbe očekuje se da će EXPO 2020 privući 25 miliona posetilaca, odnosno privatnih i poslovnih subjekata, predstavnika nacionalnih vlada zemalja i drugih, a tu su i virtualni posetioci pa se očekuje ukupan broj od preko tri milijarde ljudi što je odlična prilika za sve učesnike da svoje zemlje prezentuju na najbolji mogući način.

“Hrvatska će se u sklopu EXPO-a predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja, izuma i kreativnih pojedinaca. Naime, zahvaljujući mnogim naprednim umovima Hrvatska je danas u svetu prepoznatljiva po brojnim dostignućima pa će tako u sklopu hrvatskog paviljona biti predstavljeni genijalni umovi poput Nikole Tesle, Ruđera Boškovića i Slavoljuba Penkale, a koji su svojim idejama i izumima u svetu ostavili značajan trag za budućnost. Najvredniji eksponat u hrvatskom paviljonu biće Rimac Nevera, najbrži električni hyper automobil na svetu,” navodi Hrvatska turistička zajednica.

Osim nauke i drugih sfera u kojima je uspešna, Hrvatska je posebno prepoznata i po sportskim uspesima pa će tako biti istaknuti i sportisti poput Dražena Petrovića, Janice i Ivice Kostelića, Luke Modrića i mnogih drugih sportista koji su među najboljim promotorima Hrvatske u svetu. Mnogobrojni posetioci takođe će imati priliku da upoznaju Hrvatsku kroz multimedijalne projekcije i virtualna iskustva koja uključuju putovanja po celoj Hrvatskoj uz predstavljanje prirodnih lepota i kulturne baštine.

Programske aktivnosti koje prate nastup Hrvatske na EXPO-u dodatno uključuju i brojne panele te kulturno-umetničke nastupe koji će biti realizovani kroz tematske sedmice te kroz program Nacionalnog dana koji će biti održan 6. marta 2022., odnosno kroz Business forum, koji je povezan s njim.

Dodaje se da je za kreativni koncept i izvedbu hrvatskog paviljona na EXPO-u odabrana ideja zajednice ponuđača koju čine Real grupa d.o.o., Architect Ante Vrban d.o.o. i kompanija Morium d.o.o. Kreativni tim koji je pobedio na konkursu Hrvatske turističke zajednice i stoji iza idejnog rešenja, projektovanja, implementacije, opremanja i održavanja hrvatskog paviljona koji će se nalaziti unutar tematskog parka “Mobilnost”.

 

Izvor i foto: Hrvatska turistička zajednica