Hrvatska: USKOK uhapsio nekoliko saradnika pokojnog gradonačelnika

Hrvatska: USKOK uhapsio nekoliko saradnika pokojnog gradonačelnika

Kancelarija zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića saopštila je u sredu da je u 6 časova ujutro u kancelarijama gradske uprave započela preliminarna istraga članova Kancelarije glavnog državnog tužitoca i Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK).

Tomašević je u kratkom saopštenju za javnost rekao da je nova gradska uprava u potpunosti podržala nezavisnost državnih institucija i da će nastaviti da zagovara transparentnost rada gradske uprave, svih gradskih odelenja, preduzeća, institucija i srodnih poslova.

Nekoliko ljudi je uhapšeno u sredu ujutro zbog sumnje u korupciju, uključujući, prema izveštajima medija, generalnog direktora javnog servisa HRT-a Kazimira Bačića.

USKOK i policija nisu potvrdili ove izveštaje, ali mediji kažu da se sumnja u korupciju odnosi uglavnom na transakcije prethodne zagrebačke gradske uprave krajem 2020. i u prvoj polovini 2021. godine.

Bačić je navodno uhapšen zbog sumnjivog ugovora koji je u ime HRT-a potpisao sa fabrikom sijalica.

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeni su saradnici bivšeg gradonačelnika Milana Bandića – Bandićevi vozači Zdravko Krajina i Vladimir Džaja, bivši član Komisije za davanje u zakup javnih površina Jelena Čeklić, bivši šef stručne službe gradonačelnika Andreja Šulentić i Denis Mohenski, poznati po nadimku “Kralj adventa”. Prema nezvaničnim informacijama, među uhapšenima je i Ana Stavljenić-Rukavina (81), bivša saradnica pokojnog Milana Bandića.

Stanovi i prostorije nekih osumnjičenih su pretreseni, a pretpostavlja se da će nakon pretresa biti dovedeni na ispitivanje u USKOK.

“Šef policije me je obavestio o hapšenjima. Niti imam, niti mogu da raspolažem detaljima. Ovo je potvrda da su policija i državno pravobranilaštvo nezavisni u svom radu i da postoji jasna posvećenost istrazi i gonjenju koruptivnih krivičnih dela.Policija je 2020. godine završila veliki broj krivičnih istraga i kao rezultat toga otkrivena su dela sa materijalnom štetom većom od 565 miliona kuna, što je višestruko više nego 2019. godine. To potvrđuje da su materijalni i ljudski resursi fokusirani na istraživanje ovog najsloženijeg oblika krivičnog dela,“ komentarisao je akciju hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.