Hrvatska: Usvojen zakon o obnovi nakon zemljotresa

Hrvatska: Usvojen zakon o obnovi nakon zemljotresa

Hrvatski parlament usvojio je u petak zakon o obnovi Zagreba i Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije nakon zemljotresa, a zakon su podržala 124 poslanika.

U glasanju je učestvovalo ukupno 138 poslanika, od kojih je deset bilo uzdržanih, dok su četiri glasala protiv.

U parlamentu sa 151 mesta, osim poslanika vladajuće većine od 76 članova, za taj su zakon glasali i neki od poslanika opozicije.

Četiri parlamentarna poslanika koji su u samoizolaciji glasali su putem video veze, što se prvi put dogodilo u hrvatskom parlamentu.

Prema tom zakonu, Vlada će obezbediti 60% sredstava za strukturnu rekonstrukciju privatnih zgrada, dok će jedinice lokalne samouprave i vlasnici obezbediti po 20%. Vlasnici imovine čiji mesečni prihod ne prelazi 4.000 kuna i oni čija je imovina na dan zemljotresa vredila manje od 200.000 kuna takođe će imati pravo na besplatnu obnovu. Ovo će se takođe odnositi na invalide veterane Domovinskog rata, osobe sa invaliditetom i korisnike socijalne pomoći koji primaju podršku za uzdržavanje.

Vlasnici imovine koja će biti rekonstruisana prema ovoj šemi ne smeju je prodati u roku od pet godina nakon obnove. Vlada bi trebalo jednom godišnje da obavesti parlament o procesu rekonstrukcije prema ovom aktu.

Zemljotres 22. marta bio je najrazorniji u poslednjih 100 godina i odneo je život mlade devojke u centru Zagreba. Pričinjena šteta procjenjuje se na 86 milijardi kuna, što je oko 60% državnog budžeta i premašuje sve što je Hrvatska doživjela.

U gradu Zagrebu oštećeno je oko 25.000 zgrada, u Zagrebačkoj županiji 510 i u Krapinsko-zagorskoj županiji 409, odnosno ukupno gotovo 26.000 zgrada. Oko 1,5% njih su javne zgrade, a 98,5% je u privatnom vlasništvu.