Hrvatska: Uvedene nove, pooštrene mere

Hrvatska: Uvedene nove, pooštrene mere

Od večeras u ponoć u Hrvatskoj na snagu stupa obveza nošenja maski u javnom prevozu za putnike i vozače, te obveza samoizolacije za osobe koje u Hrvatsku uđu iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije i Srbije, saopštio je u sredu Nacionalni štab civilne zaštite.

“Utvrđuje se poseban režim ulaska u Hrvatsku osoba koje dolaze iz BiH, Kosova, Srbije i Severne Makedonije. Te osobe će biti dužne da borave u samoizolaciji 14 dana od ulaska u Hrvatska. Obaveza izolacije ne primenjuje se na putnike koji  su u tranzitu kroz Hrvatsku”, rekao je na konferenciji za novinare šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović.

Odgovarajući na kokretno pitanje da li će turisti iz BiH moći da uđu u Hrvatsku, Božinović je rekao da, što se tiče odluka, one su bazirane na mišljenju medicinske struke. “Ove odluke su rađene na bazi preporuka epidemiologa s obzirom na stanje u susednim zemljama. Porast zaraženih imamo, većina tih osoba je došla iz smera BiH i Srbije. Mi ćemo i dalje na dnevnoj bazi pratiti sve što se događa. Odluke ćemo donositi brže i menjati ih ako za to bude potrebe”.

Ova informacija nije dobro primljena u biH jer je veliki broj građana već imao nameru da letuje u Hrvatskoj. Tradicionalno, deo jadranske obale od Neuma do Makarske je bio popunjen gostima iz BiH a mnogi od njih imaju i vikendice, napravljene još pre rata. Zbog toga će odluka Hrvatske da uvede restriktivne mere imati uticaja i na prihod od turizma u ovom delu obale, a mnogim stanovnicima je izdavanje soba i apartmana jedini prihod koji imaju.

Božinović je dodao da je Štab doneo još jednu odluku o obavezi nošenja medicinske maske ili maske za lice u javnom prevozu.

“Vozači, ostali zaposlenici i putnici biće dužni koristiti medicinske maske ili zaštitne maske za lice. Putniku koji nema medicinsku masku ili masku za lice neće biti dozoljen ulazak”, rekao je Božinović.