Hrvatska uvela najstrože mere na svetu

Hrvatska uvela najstrože mere na svetu

Prema Univerzitetu Oxford, Hrvatska ima najstrože mere protiv koronavirusa u svetu, preneo je TCN.

Iako su neki pripadnici hrvatskog Štaba civilne zaštite nezadovoljni ponašanjem građana i prete još oštrijim merama, sudeći po merama drugih zemalja u borbi protiv koronavirusa, Hrvatska trenutno provodi najstrože mere na svetu, zaključio je Univerzitet u Oxfordu.

Britanski istraživači, naime, proučavaju osnovne kriterijume kao što su zatvaranje škola, zabrane putovanja i zabrane javnih okupljanja, a zatim upoređuju ove mere sa brojem trenutno zaraženih ljudi, dobivajući tako indeks strogosti provedenih mera.

Svrha je da se pruži transparentan uvid u mere koje svetske vlade preduzimaju u borbi protiv koronavirusa, a objavljeni podaci će se često ažurirati.

Sudeći prema koronavirus-metru, Hrvatska trenutno provodi najoštrije mere u svetu, a Srbija i Sirija nisu daleko iza nje. Međutim, treba imati na umu da su istaknute i zemlje sa nekoliko slučajeva koje su brzo reagovale.

Hrvatska je veoma rano zatvorila škole, igrališta, zabranila javna okupljanja, zatvorila kafiće, restorane i sve prodavnice koje nisu bile neophodne, a javni prevoz je obustavljen. Hrvatska poziva građane da ostanu kod kuće, a neki delovi zemlje, poput Murtera, nalaze se u karantinu.

Dok je Hrvatska na vrhu, neke zemlje, poput Sjedinjenih Država, gde se očekuje da će zaraza eksplodirati, kao i Velika Britanija i Kanada, nalaze se ispod srednjeg metra mera štednje.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beros prokomentarisao je ovu analizu za RTL Danas, rekavši da je Hrvatska u evropskom vrhu zbog ovih mera.

“Naši dosadašnji rezultati pokazuju da smo među zemljama koje imaju sporiji rast broja pacijenata. Mislim da su mere uvedene na vreme i veoma pažljivo izbalansirane. Najavili smo određeno smanjenje ovih mera koje se odnose na prodavnice širom tržišta koji obezbeđuju zalihe jer život ne sme i neće prestati. Moramo pažljivo uravnotežiti očuvanje normalnih životnih tokova i mogućnost da se infekcija nastavi širiti“, rekao je on.

Moramo se imati u vidu da Oxford tracker nema podatke za zemlju kao što je Indija, koja je postala najveći svetski karantin. Naime, 1,3 milijarde ljudi mora ostati u svojim domovima, a mediji su preplavljeni video zapisima policajaca koji napadaju sve koji se nađu na ulici.