Hrvatska uvodi nove mere tokom praznika

Hrvatska uvodi nove mere tokom praznika

Šef Nacionalnog štaba civilne zaštite, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, Davor Božinović, najavio je u petak da nove praznične epidemiološke mere od 23. decembra do 8. januara uključuju zabranu putovanja između županija i ponovno uvođenje propusnica.

“S obzirom na epidemiološku situaciju, ustupci ne mogu biti opcija”, rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite. Naglasio je da se novim merama želi poslati poruka da je u ovom rizičnom periodu neophodno “umiriti stanovništvo i ograničiti posete”.

Na inicijativu vlade održan je sastanak sa predstavnicima udruženja poslodavaca, a postignut je dogovor da se poslodavcima sugeriše da u periodu od 23. decembra do 8. januara zaposlenima treba omogućiti korišćenje godišnjeg odmora.

Produžavanje postojećih mera, koje stupa na snagu u ponoć 21. decembra do 10. januara, uključuje odredbu da je na privatnim okupljanjima dozvoljeno najviše deset ljudi iz dva različita domaćinstva.

Kad god je to moguće, masovne proslave treba održavati putem radija, TV-a ili na neki drugi način, a izuzetno 24. i 25. decembra, prema posebnim preporukama HZJZ.

Što se tiče profesionalnih umetničkih performansa i programa, broj prisutnih je ograničen u zavisnosti od veličine prostora, najmanje sedam kvadratnih metara po osobi.

Propusnice će biti uvedene u ponoć 23. decembra, a odluka o propusnicama ne odnosi se na osoblje neophodno za održavanje saobraćaja, dnevnu migraciju zaposlenih u zdravstvu, isporuku lekova, komunalije, snabdevanje gasom i električnom energijom, službe bezbednosti, novinare, pacijente, putovanja u posao od i do hitnih službi za sprečavanje širenja bolesti i diplomatsko osoblje.

Propusnice izdaju županijski štabovi civilne zaštite u zavisnosti od mesta prebivališta ili boravka i ostaju na snazi do 8. januara 2021. godine, rekao je Božinović.

Građani grada Zagreba mogu bez propusnice doći do krajnjih granica Zagrebačke županije. Prilikom ulaska / izlaska iz okruga, treba poštovati meru, posedovati ličnu kartu koja dokazuje kategoriju ili položenu kartu.

“Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, već se zabranjuju putovanja. Propusnice služe za hitne slučajeve i važne su za funkcionisanje države i društva. Poenta je u tome da se građanima da dodatna poruka da se uzdrže od putovanja i proslava”, naglasio je Božinović.

Namera je, kaže on, da to budu odluke sa ograničenim trajanjem i da se ne produžavaju ukoliko to nije neophodno zbog epidemiološke situacije. Oko 8. januara mogli su da vide rezultate ponašanja, koji će biti važni za procenu epidemiološke slike u Hrvatskoj. Koncesija će, dodao je ministar, zavisiti od trendova epidemije.

Povodom novinarskog pitanja da li i kome poslodavci treba da dokažu da zaposleni ne mogu raditi posao od kuće, Božinović je rekao da sedište već ima upite na tom koloseku i da se već daju odgovori.

Za one koji su platili kuće ili drugi smeštaj za odmor, potvrdio je da su u mogućnosti da ostvare svoj plan.

Što se tiče omogućavanja studentima putovanja, istakao je da su uglavnom nedeljama, ako ne i duže, na onlajn časovima, što znači da nisu na mestima studija.

Na pitanje šta se dogodilo onima koji imaju prijavljeno prebivalište u jednoj županiji, a mesto boravka u drugoj županiji, naglasio je da je ova odluka odluka o zabrani odlaska, a ne zabrana povratka. Rezidencija, kaže, ima nadređeni položaj ako je regulisana i trajna.

Takođe je rekao da će učiniti sve da što pre dobije propusnice, s obzirom na to da nedavno ima iskustva i prakse.

U vezi sa međunarodnim letovima, istakao je da bi putnik, ukoliko ispuni zahtevne kriterijume za prijem na međunarodni let, naravno mogao stići do aerodroma Zagreb.