back to top
NaslovnicaRegionHRVATSKA UVODI OBAVEZNI VOJNI ROK! Poznato trajanje i kriteriji za odlaganje služenja

HRVATSKA UVODI OBAVEZNI VOJNI ROK! Poznato trajanje i kriteriji za odlaganje služenja

Od 1. januara iduće godine, Hrvatska ponovo uvodi obavezno služenje vojnog roka.

Politička odluka je već donesena, a Ministarstvo obrane (MORH) radi na izmjenama Zakona o obrani i zakona o službi u Oružanim snagama i pratećim pravilnicima koji će biti osnova za početak obuke prvih vojnih obveznika već u januaru iduće godine.

Hrvatska nije ukinula vojni rok, već ga je samo zamrzla 2008. godine, tako da se neće kretati od nule jer već postoje zakoni i praksa po kojoj se obuka odvijala do prije 16 godina. To će se samo prilagoditi novim zahtjevima i okolnostima.

- Advertisement -

Još nije odlučeno hoće li vojni rok trajati dva ili tri mjeseca. Ukoliko bi se odlučilo za prvu opciju, vojni obveznici bi dobili temeljnu pešadijsku obuku, dok bi u slučaju tromjesečnog vojnog roka, tokom trećeg mjeseca bili poslani na specijalističku obuku u kopnenoj vojsci, zrakoplovstvu ili mornarici.

Nakon odsluženog vojnog roka, vojni obveznici koji su prošli obuku mogli bi izabrati povratak u civilstvo, nastavak svojih uobičajenih poslova kao dio vojne rezerve ili opstanak u Oružanim snagama kako bi pronašli svoju profesionalnu karijeru.

Obuka vojnih obveznika će se najvjerojatnije odvijati u kasarnama u Požegi, Sinju i Kninu.

Ivan Jušić, načelnik Uprave za ljudske potencijale MORH-a, izjavio je prošle sedmice za HRT da vojni rok neće biti kraći od dva mjeseca niti duži od tri.

Prve godine, između 4.000 i 4.500 vojnih obveznika

- Advertisement -

Između 17.000 i 18.000 muškaraca svake godine postaju punoljetni građani u Hrvatskoj.

I oni će biti vojni obveznici služenja vojnog roka. Naravno, neće svi biti pozvani na obuku. Manji dio njih neće proći lekarski pregled, dok će se veći broj pozvati na prigovor savjesti i neće služiti vojni rok.

Procjene Ministarstva obrane Hrvatske ukazuju da će u prvoj godini, odnosno 2025. godine, kroz obveznu obuku proći između 4.000 i 4.500 vojnih obveznika u četiri ili pet poziva svakih nekoliko mjeseci.

U ovom trenutku, u Hrvatskoj postoji dobrovoljno služenje vojnog roka. Oni koji se prijave imaju pravo na naknadu od 900 eura mjesečno. Ministarstvo predviđa da će i obveznici obaveznog vojnog roka primati naknadu, ali će vjerojatno biti nešto manja.

Civilno služenje

Vojni obveznici koji se pozovu na prigovor savjesti morat će služiti civilni vojni rok, koji će biti dulji od vojnog, čak i duplo. Njihove obveze koordinirat će Ministarstvo s Civilnom zaštitom, lokalnom samoupravom i sistemom socijalne zaštite. Kroz sitem Civilne zaštite, dobit će obuku o postupanju u slučaju prirodnih katastrofa poput požara ili poplava te osnovama prve pomoći.

U općinama i gradovima mogli bi pomoći na važnim infrastrukturnim projektima, dok bi u sistemu socijalne zaštite pružali pomoć osobama u potrebi. Još uvijek nije poznato koliku naknadu će primati za ovu aktivnost.

Pravo na odgodu služenja

Iz Ministarstva najavljuju da će pokušati kroz različite akcije povećati broj obveznika koji će se odlučiti za klasičnu vojnu obuku. Bit će moguće odgoditi služenje vojnog roka. Primjerice, osobe koje upišu fakultet nakon srednje škole imat će pravo zatražiti odgodu služenja vojnog roka dok ne završe visoko obrazovanje.

Trenutno se rade projekcije o troškovima uvođenja obaveznog vojnog roka. Sve to najviše ovisi o modelu koji će biti odabran, odnosno o trajanju, hoće li obuka trajati dva ili tri mjeseca.

Prije nekoliko godina, spominjala se cifra od 67 milijuna eura godišnje, ali tek treba utvrditi stvarne troškove. Od 2008. godine, kada je zamrznuto služenje obaveznog vojnog roka, do kraja 2022. godine, dobrovoljno ga je služilo ukupno 10.327 vojnih obveznika.

(Kurir.rs/Novi list/Telegraf)
Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave