Hrvatska: Vakcinacija ide u škole

Hrvatska: Vakcinacija ide u škole

Dobrovoljna vakcinacija učenika protiv COVID-19 najverovatnije će početi sa maturantima i u stručnim školama u kojima učenici pohađaju obuku za određeni posao i tako su u kontaktu sa većim brojem drugih ljudi, objavio je u utorak Večernji list.

Sastanci na ovu temu biće održani narednih dana, nakon čega će biti objavljene konačne odluke.

Dobrovoljna vakcinacija dece protiv COVID-19 započela je u Hrvatskoj u junu, nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila vakcine za decu i mlade krajem maja. U početku je obuhvatala decu koja su bila u riziku zbog hroničnih bolesti srca i pluća.

Prednosti vakcinacije daleko nadmašuju moguće nuspojave, rekao je dr Goran Tešović iz zagrebačke bolnice za zarazne bolesti Fran Mihaljević, dodajući da je opravdano ponuditi vakcinaciju školskoj deci.

Profesor Nenad Ban, molekularni biolog sa Tehnološkog instituta u Cirihu (ETH), rekao je da adolescentna populacija koja se trenutno može vakcinisati čini samo tri do pet odsto ukupne populacije i stoga njena vakcinacija neće imati presudnu ulogu u usporavanju širenja zaraze, navodi list u izveštaju, napominjući da odgovornost za vakcinaciju snose odrasli.

U isto vreme, Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) ponovno je pozvala svoje članove na vakcinaciju protiv COVID-19, napominjući da trenutna stopa vakcinacije među medicinskim sestrama od 71% nije zadovoljavajuća.

“Medicinske sestre, baš kao i drugi zdravstveni radnici, moraju biti odgovorne prema sebi, svojim porodicama, kao i prema pacijentima o kojima brinu”, rekao je predsednik HKMS -a Mario Gazić i pozvao one koji nisu vakcinisani da to učine.

Naglasio je da je evidentno da je medicinska sestra neophodna dodatna edukacija o vakcinaciji.

“Vakcinacija je jedini izlaz iz epidemije s kojom se Hrvatska bori već godinu i po dana i nema sumnje da sprečava teže oblike bolesti, potrebu za potpomognutom ventilacijom i smrt”, rekao je Gazić.

Što se tiče stope vakcinacije u medicinskim ustanovama, zagrebačka Bolnica za zarazne bolesti ima najveću stopu, više od 90%, kao i Bolnica za dječje bolesti u Zagrebu te bolnice u Novoj Gradiški i Varaždinskim Toplicama.

Oko 8.000 medicinskih sestara zaraženo je virusom COVID-19 i čekaju da dobiju prvu dozu vakcine, saopštila je HKMS